Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statul român nu știe sigur câți români trăiesc în străinătate. Cum încearcă să-i atragă Guvernul înapoi în România

Statul român nu știe cu exactitate câți români trăiesc în afară granițelor țării, iar datele diferă în funcție de sursa informației. Ultimele cifre comunicate de Ministerul de externe, anul trecut, arată că sunt 5,7 milioane de români în străinătate. Pe de altă parte, secretarul de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu, a vorbit chiar despre cel puțin opt milioane de emigranți, anul trecut.

Conform OECD (Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare), cea mai mare comunitate de români este în Italia, 1,1 milioane.

Urmează Spania, cu 900.000 de români, 680.000 în Germania și 540.000 în Marea Britanie. Numărul lor poate fi mult mai mare, pentru că mulți români locuiesc în aceste țări fără forme legale.

Românii din străinătate au trimis în țară patru miliarde de euro, anul acesta

Ce știm însă sigur este că românii din străinătate au lăsat acasă, în țară, familii, cărora le trimit bani, nu mai puțin de patru miliarde de euro, doar în primele opt luni ale acestui an, cu aproape 200 de milioare de euro mai mult decât anul trecut, în aceeași perioadă, bani care, apoi, intră în economia României.

Marea Britanie este pe primul loc în acest top, cu cei mai mulți bani trimiși în țară de românii de acolo, 897 de milioane de euro. Alți 796 de milioane de euro au venit de la românii din Germania, 617 de milioane de euro din Italia, iar din Spania 310 milioane de euro, în primele opt luni ale anului.

Unul dintre programele cu care Guvenrul speră să atragă românii plecați din țară este Programul Start-up Nation Diaspora. Aproape 1.700 de firme s-au înscris deja. Suma disponibilă este de 200.000 de lei sau echivalentul a 40.000 de euro, pentru fiecare aplicant.

Firmele care intră în program trebuie să creeze două locuri de muncă, cu contract pe perioada nedeterminată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE