Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciucă: Românii din diaspora au nevoie de date privind accesarea fondurilor europene

Premierul Nicolae Ciucă le-a cerut ministerelor să-şi creeze pe site-urile de prezentare o secţiune în care să prezinte date despre posibilităţile de accesare a fondurilor europene şi alte informaţii utile, pentru a veni în sprijinul românilor din diaspora, în special a celor care doresc să se întoarcă în ţară.

„Am avut, de asemenea, o discuţie şi aici mă îndrept către Ministerul de Externe. Am avut (...) şi dialog cu mai mulţi ambasadori care fie au venit în ţară, fie am dialogat atunci când ne-am întâlnit şi, desigur, cu românii din diaspora. Fiecare minister trebuie să ia măsuri. Românii din diaspora au nevoie de date şi informaţii despre posibilitățile şi facilitățile pe care pot să le aibă pentru a accesa fonduri europene, pentru a avea imaginea tuturor măsurilor şi dezvoltărilor la nivelul Guvernului României. Sunt românii care vor să se întoarcă acasă, iar pentru toate acestea au nevoie de date şi informaţii. Ca atare, fiecare minister îşi va realiza pe pagina proprie o fereastră în care îşi vor depozita toate aceste informaţii şi, desigur, vom avea puncte de contact, iar la nivelul ambasadelor şi consulatelor vom avea, de asemenea, structuri care să fie în măsură să asigure toate aceste informaţii. Dacă este nevoie şi trebuie să suplimentăm fondurile pentru a putea să asigurăm personalul necesar, vă rog să avem o discuţie, o analiză şi să luăm decizii în acest sens", a declarat Nicolae Ciucă, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Start-up Nation pentru diaspora

A treia ediție a programului Start-Up Nation, privind dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare, va fi lansată pe 19 iulie, la ora 10:00, potrivit Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

Va exista și un pilon destinat în special persoanelor din diaspora. Se estimează un număr de 50.000 de beneficiari pentru Pilonul I Start-up Nation România și 5.000 pentru Pilonului II – Start-up Nation Diaspora.

Persoanele din diaspora, care vor să participe, trebuie să facă dovada rezidenţei în străinătate, în ultimele 12 luni, până la momentul înscrierii.

Perioada de înscriere va fi de 30 de zile lucrătoare, până la 1 septembrie ora 20:00, ultima zi de înscriere, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE