Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Legea avertizorilor | Boloș: va trebui să limpezim problema până la toamnă, pentru a primi banii din PNRR

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, atrage atenția că problema legii avertizorilor de integritate trebuie lămurită, până în luna octombrie. Actul normativ este una dintre condițiile pentru ca România să primească bani din PNRR, iar îndeplinirea sa defectuoasă poate duce la tăierea finanțării.

Societatea civilă, opoziția parlamentară și procurorul șef european au avertizat că modificările aduse legii scad protecția acordată avertizorilor, contrar recomandărilor europene.

Societatea civilă i-a solicitat, joi, preşedintelui Klaus Iohannis să ceară Parlamentului reexaminarea legii privind protecţia avertizorilor de integritate. 20 de ONG-uri au subliniat că, în forma actuală, legea diminuează mecanismele de protecţie a avertizorilor de integritate.

Marcel Boloș nu exclude riscul primirii cu întârziere a banilor din PNRR.

„Acest risc poate să se producă şi să aibă loc când noi, ca răspuns la observațiile Comisiei, nu am luat, din punctul de vedere al Comisiei, măsurile corespunzătoare. Acum, inclusiv după ce noi am depus cererea sau vom depune cererea de plată numărul doi, există un termen de analiză pentru Comisia Europeană, timp în care mai pot să formuleze astfel de observații și clarificări. Și dacă în această perioadă de timp Comisia nu este mulțumită, atunci se poate lua decizia suspendării cererii de plată, dar în niciun caz nu am fi în situația în care să pierdem acești bani. De acești bani depinde stabilitatea financiară a României”, spune ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE