Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Societatea civilă, apel către Klaus Iohannis. ONG-urile cer reexaminarea legii avertizorului

Societatea civilă îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să ceară Parlamentului reexaminarea legii privind protecţia avertizorilor de integritate. 20 de ONG-uri subliniază că, în forma actuală, legea diminuează mecanismele de protecţie a avertizorilor de integritate, încălcând astfel angajamentele României luate în fața Comisiei Europene și a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Dacă legea nu va fi modificată, mai avertizează organizațiile neguvernamentale, vor fi puse în pericol chiar fondurile europene allocate țării noastre.

În scrisoarea deschisă transmisă președintelui Iohannis, ONG-urile avertizează că legea adoptată de Parlament, cu voturile PSD, PNL și UDMR, nu a transpus articolele din directiva europeană care vizează protejarea avertizorilor de răspundere pentru încălcarea confidenţialităţii, a avertizorilor anonimi care sunt ulterior identificaţi și protejarea lor de defăimare.

Radu Nicolae, expert anticorupție, președintele Asociației pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă: „Nu ne putem permite să avem o lege care are un standard mai jos decât toate aceste angajamente pe care ni le-am asumat. Modul în care președintele va alege să acționeze de acum înainte poate crea o premisă de a rediscuta această lege în parlament, iar dacă alege să o promulge sunt convins că Ministerul Justiției va veni în toamnă cu o lege de modificare și completare pentru că altfel o să intrăm într-o procedură de infringement”.

Deși modificările aduse legii au fost votate de deputații PNL, PSD și UDMR, Lucian Bode, unul din liderii coaliției de guvernare, dă asigurări că legea va fi corectată. „Coaliția va face tot ceea ce trebuie să facă astfel încât România să nu piardă niciun cent din banii europeni”, a spus acesta.

Care este poziția președintelui

Într-o conferință de presă susținută săptămâna trecută, președintele Iohannis a subliniat că legea trebuie să respecte directiva europeană, care cere întărirea protecției avertizorilor de integritate.

Modificările aduse legii avertizorilor, adică acele persoane care semnalează posibile fapte de corupție, au fost dur criticate de societatea civilă, opoziția parlamentară și de către șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi. Aceasta a avertizat că va cere Comisiei activarea mecanismului de condiționare a banilor europeni de respectarea statului de drept.

Întărirea protecției legale acordate avertizorilor este și o condiție prevăzută în PNRR, încălcarea ei putând duce la tăierea banilor alocați României. De asemenea, printre criteriile de aderare la Organiația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică se află şi existenţa unui cadru juridic şi instituţional puternic şi eficient pentru protecţia avertizorilor.

Deși contestată, legea a fost declarată constituțională de CCR. Actul normativ se află acum pe masa președintelui Iohannis, care poate cere Parlamentului reexaminarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE