Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele, la întrebarea Euronews: „Nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. Nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, răspunzând unei întrebări Euronews România, că nu ia în calcul „un procedeu de austeritate” pentru România, în contextul creșterii prețurilor, a inflației și pe fondul riscului de a nu avea suficiente gaze naturale la iarnă.

„Nu cred și nu avem un plan de intra într-un procedeu de austeritate, din motive foarte simple. Am avut criza economică din 2009-2010-2011, unde s-a încercat, în plan european, să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost unul bun și nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România”, a spus Klaus Iohannis.

„Planul este cel prezentat în repetate rânduri de Guvern. Este un plan care până acuma funcționat foarte bine, Guvernul, pe de-o parte, alocă bani pentru investiții și avem noroc că dispunem de fonduri europene substanțiale, pe de altă parte, a reușit să vină cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta populația vulnerabilă să treacă mi ușor de șocul creșterii prețurilor. Acestea vor continua. Vom avea investiții semnificative în infrastructură și economie și pachete de sprijin acolo unde este nevoie. Trebuie să înțelegem că situația este complexă. Criza energetică nu s-a terminat, se vorbește despre o criză a alimentelor. Este important să ne pregătim pentru aceste vremuri care vor fi complicate”, a adăugat șeful statului.

„Am mai spus asta, mi-aș fi dorit foarte mult să am numai vești pozitive, așa cum am avut pe politică externă și de securitate, însă aceste crize nu au fost generate de noi, ci de alții, în speță de Rusia, care a atacat Ucraina și a provocat criza energetică și toate celelalte crize. Trebuie să avem răbdare și, în același timp, Guvernul să ia măsurile cele mai înțelepte, să sprijine populația vulnerabilă în toate privințele și să vină în același timp în sprijinul economiei. Acesta este planul și cu acesta vom trece peste aceste vremuri grele”, a conchis Klaus Iohannis.

„Inhibarea economiei nu este de dorit”

Președintele a vorbit și despre evoluția inflației, citând în acest sens specialiști europeni. Măsurile care stopează inflația duc la austeritate, austeritatea inhibă economia, inhibarea economiei nu este de dorit de absolut nimeni. Specialiștii pe care i-am consultat în Consiliul European ne spun că, probabil, inflația va mai crește până la finalul acestui an, în cursul anului viitor se va stabiliza, după care se va reduce”, a precizat Klaus Iohannis.

România - „mai sigură, mai vizibilă”

Pe de altă parte, președintele s-a pronunțat, din nou, în favoarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate și a subliniat că România este un actor foarte implicat în politica europeană şi în politica de securitate. Şeful statului a vorbit de recentele decizii de la Consiliul European şi de la Summitul NATO.

„Aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă şi au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori şi acum cred că răspunsul este pe măsură - că România este un actor foarte implicat în politica europeană şi în politica de securitate. Românii sunt mai bine apăraţi, România este mai bine protejată, a afirmat Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE