Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reacția societății civile și a opoziției după ce legea avertizorilor a fost declarată constituțională

Modificările aduse de Parlament legii avertizorilor de integritate sunt constituționale. Decizia a fost luată de judecătorii CCR în urma unei sesizări depuse de USR. Deși declarate constituționale, noile prevederi pun în pericol banii europeni pentru România, avertizează societatea civilă și opoziția, care îi cer președintelui Iohannis să trimită legea în Parlament la reexaminare.

Curtea Contituțională a decis în unanimitate să respingă sesizarea USR și să dea undă legii avertizorului de integritate. Judecătorii argumentează că noile prevederi îi vor face mai disciplinați și mai responsabili pe avertizori, că protecția lor legală nu este slăbită și că nu este afectată posibilitatea acestora de a face publice informații.

Societatea civilă și opozișia parlamentară văd însă cu alți ochi situația.

Georgiana Gheorghe, director executive APADOR-CH: Este puțin dezamăgitoare această decizie, pentru că scopul acestei legi este de fapt acela de a proteja avertizorii de integritate și nu de a-i disciplina. Și, din acest punct de vedere, susținem în continuare ceea ce am spus în ultimii doi ani și anume că standardul protecției avertizorului de integritate este redus prin noua formă a legii.

Stelian Ion, deputat USR, fost ministru al Justiției: Decizia e dezamăgitoare, mai ales ținând cont de faptul că a fost dată în unanimitate Din punctul de vedere al Curții, lucrurile sunt minunate și nu e deloc așa, din păcate. Lucrurile stau exact invers. Am pus în mai mare dezacord legislația cu directive pentru că nu s-au prleuat o serie de elemente din directive și pentru că în loc să crească protecția avertizorilor, ea de fapt a scăzut. Asta va avea ca o consecință cât se poate de directă faptul că avertizorii vor fi descurajați să mai tragă semnale de alarmă, să mai divulge fapte de corupție, fapte de natură penală sau de natură contravențională.

Reacție dură din partea Laurei Kovesi

Cea mai dură reacție a venit din partea procurorului-șef european, Laura Codruța Kovesi. Ea a subliniat că legea, în forma adoptată de parlament, va descuraja avertizorii de integritate să sesizeze nereguli, lucru care va afecta în mod negativ derularea anchetelor privind fraudele cu bani europeni. Kovesi a avertizat că va sesiza Comisia pentru a activa mecanismul de condiționare a banilor europeni de respectarea statului de drept în cazul României.

Printre cele mai contestate modificări ale legii se numără imposibilitatea avertizorilor de integritate de a mai face sesizări anonime și interdicția de a face publice informații privind posibile fraude sau fapte de corupție. Actul normativ a fost adoptat la finalul lunii trecute cu voturile PSD, PNL și UDMR și este unul din angajamentele luate de România prin PNRR. În cazul în care Comisia Europeană consideră că prevederile legii slăbesc protecția avertizorilor de integritate în loc să o consolideze ar putea decide să oprească următoarea tranșă de bani europeni pentru România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE