Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noii judecători ai CCR au depus jurământul la Cotroceni

Marian Enache a fost ales noul președinte al Curții Constituționale a României. Sâmbătă, noii judecători ai CCR au depus jurământul de învestitură, la Cotroceni, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Noii magistrați Iulia Scântei, Bogdan Licu şi Mihaela Ciochină sunt numiţi pe mandate de nouă ani.

Noii judecători al Curţii Constituţionale (CCR), Mihaela Ciochină, Laura-Iuliana Scântei şi Bogdan Licu, au depus jurământul la Palatul Cotroceni, sâmbătă, transmite Agerpres.

Mandatul lor este de nouă ani.

„Vă doresc noilor judecători constituţionali mult succes. Vă felicit şi vă doresc să faceţi aşa cum aţi jurat. Este o muncă de mare răspundere şi sunt convins că o veţi duce cu succes la bun sfârşit. La fel, doresc mult succes judecătorilor constituţionali care îşi continuă mandatul şi tuturor împreună vă doresc să vegheaţi la respectarea Constituţiei şi să fiţi un factor de echilibru în societatea din România", a transmis preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul ceremoniei oficiale. 

Ei sunt numiţi pe un mandat de nouă ani, care începe pe data de 11 iunie

Conform Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CCR are un preşedinte ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii.

Articolul 7 al aceluiaşi act normativ precizează că mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

Pentru alegerea preşedintelui, fiecare grupă de judecători numiţi de Camera Deputaţilor, de Senat şi de preşedintele României poate propune o singură candidatură.

Dacă la primul tur de scrutin niciun candidat nu întruneşte majoritatea voturilor, se va proceda la al doilea tur de scrutin între primii doi clasaţi sau traşi la sorţi, dacă toţi candidaţii obţin acelaşi număr de voturi.

Operaţiunile de alegere a preşedintelui sunt conduse de judecătorul cel mai în vârstă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE