Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CCR: Titlul de doctor, greu de retras. Care este reacția lui Nicolae Ciucă la acuzațiile de plagiat?

Curtea Constituțională a decis că de acum înainte, titlul de doctor va putea fi retras de Ministerul Educației doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”. Magistrații CCR au stabilit că articolul din lege referitor la retragerea titlului de doctor este un act constituţional doar dacă îndeplinește cele două criterii. 

Update 20:30

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR și Mircea Dumitru, președinte interimar al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNADTCU), au vorbit la Euronews România despre decizia CCR.

„În momentul în care se emite titlul de doctor, el a produs efecte juridice. Acesta este primul efect juridic. Adică, din acel moment, persoana respectivă are capacitatea de doctor și poate să acționeze într-un post în care îi este necesar acest titlu”, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al CCR.

„Dacă e așa, domnul ministru nu mai poate să revoce acest titlu, înseamnă că niciun titlu de doctor nu va mai putea fi revocat. Va trebui ca Ministerul să se adreseze justiției și intră în malaxorul justiției, durează 3-4-5-10 ani pana când titlul poate fi anulat, vreme în care omul ăla lucrează ca profesor sau beneficiază de spor la salariu pentru că are titlu de doctor. Din păcate, decizia de astăzi a Curții Constituționale nu face bine, face rău”, a adăugat Augustin Zegrean.

Ce mai poate face CNADTCU

„În momentul acesta nu are ce să mai facă deocamdată. Eu nu pot să comentez decizia Curții Constituționale. În primul rând, nu sunt jurist, cu atât mai puțin, nu sunt un specialist în dreptul constituțional și vom mai aștepta să vedem care este interpretarea pe care o vor da și juriștii de la Ministerul Educației și vom avea o ședință în luna iulie. Am înțeles destul de bine interpretarea CCR și decizia pe care au luat-o dânșii este fix aceea că odată ce un titlu academic, în cazul de față, doctoratul, a intrat în circuitul administrativ și își face efectele nu mai poate fi retras”, a declarat Mircea Dumitru, președinte interimar CNADTCU.

Știrea inițială

Mai multe persoane cu funcții publice au fost sau încă sunt implicate în scandaluri de plagiat. Cel mai sonor caz a fost cel al fostului premier Victor Ponta, căruia i-a fost retras titul de doctor. Și fostul șef al Executivului, Mihai Tudose, este acuzat că a copiat în teza de doctorat. Notorii sunt și cazurile fostului rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, cel a fostului șef al Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, și al prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu.

Actualul premier, Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat

Premierul Nicoale Ciucă este acuzat că și-ar fi plagiat mai multe pagini din teza de doctorat susţinută în anul 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”. Jurnalista Emilia Șercan susţine că actualul prim-ministru nu ar fi atribuit textele preluate de la alți autori în lucrarea sa şi nici nu le-ar fi marcat cu ghilimele, aşa cum cer normele academice. În aprilie, Nicolae Ciucă declara că decizia finală aparține insituțiilor care îi analizează doctoratul.

„Mai întâi de toate, nu am plagiat. Mi-am terminat teza între anii 1998 - 2001. Am susţinut-o în anul 2003, pentru că în anul 2002 am fost în misiune în teatru de operaţii. În momentul de faţă, să lăsăm instituţiile să-şi prezinte concluziile asupra acestui subiect, după care voi lua o decizie. Sigur, am onoarea şi demnitatea să pot să iau o decizie în acest sens. În acel moment, voi lua decizia exact cum v-am spus, în conformitate cu principiile mele de onoare şi demnitate,” a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE