Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bogdan Licu a fost ales judecător al Curții Constituţionale

Camera Deputaților l-a ales pe actualul procuror general adjunct Bogdan Licu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, menționează Agerpres.

Bogdan Licu a fost propunerea PSD pentru această funcție și a obținut 208 voturi "pentru" şi 93 "împotrivă".

Votul a fost secret cu buletine.

Bogdan Licu va ocupa funcția de judecător al CCR, în locul actualului preşedinte al Curţii, Valer Dorneanu, al cărui mandat expiră în luna iunie.

Cristian Dănileț a fost propunerea USR pentru această funcție și a obținut 59 voturi "pentru" şi 242 "contra", în timp ce candidatul propus de AUR, Ioan Sabău-Pop, a întrunit 34 voturi "pentru" şi 267 "contra".

Potrivit Legii, numirea noului judecător la CCR trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor.

Curtea Constituţională este compusă din 9 judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, 3 sunt numiţi de Camera Deputaţilor, 3 de Senat şi 3 de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

Preşedintele Curţii Constituţionale este ales prin vot secret pentru o perioadă de 3 ani, în termen de 5 zile de la înnoirea Curţii. Mandatul preşedintelui poate fi reînnoit.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE