Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis nu exclude posibilitatea de a ajunge secretar general al NATO. Ce ar urma în cazul demisiei președintelui

Mircea Geoană, candidat la viitoarele alegeri prezidențiale. Klaus Iohannis, viitorul secretar general al NATO. Sunt două scenarii apărute în ultimele două zile în spațiul public și care nu au fost infirmate de către cei doi protagoniști. Ba chiar președintele Klaus Iohannis a declarat răspicat că ar evalua foarte serios propunerea de a renunța la Palatul Cotroceni pentru a prelua șefia Organizației Nord-Atlantice.

Reporter: „Numele dvs. a fost vehiculat pentru șefia NATO. Ați accepta dacă vi s-ar propune?”

Klaus Iohannis, președintele României: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică.”

Pentru a ajunge secretarul general al NATO, Iohannis ar trebui să demisioneze

Scenariul ca președintele Iohannis să ajungă secretarul general al NATO presupune demisia sa din funcția de șef al statului, și asta pentru că mandatul actualului secretar general al Organizației Nord-Altantice, Jens Stoltenberg, expiră anul viitor, pe 30 septembrie.

În cazul demisiei din funcție a președintelui României, Constituția prevede că Guvernul trebuie să organizeze alegeri anticipate în termen de maximum trei luni. Cu alte cuvinte, scrutinul prezidențial ar avea loc în toamna anului viitor, cu un an mai devreme față de normal.

Nu este pentru prima oară când numele lui Klaus Iohannis este vehiculat pentru funcția de secretar general NATO. La începutul acestui an, înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, presa germană îl dădea drept favorit pentru șefia Alianței, alături de nume precum Theresa May sau Federica Mogherini. În vara anului trecut, publicația Politico scria că printre criteriile de selecție a viitorului șef NATO se numără alocarea de către țara de proveniență a 2% din PIB pentru Apărare, menționând că Iohannis ar avea o potențială șansă.

Fostul lider PSD Mircea Geoană nu neagă o potențială candidatură la președinția României

În timp de Klaus Iohannis nu exclude șefia NATO, fostul lider PSD Mircea Geoană nu neagă o potențială candidatură la președinția României. În prezent numărul doi în NATO, mandatul lui Geoană se încheie tot în toamna anului viitor.

Actuala conducere social-democrată nu a dat însă niciun semn că ar fi favorabilă pentru a susține o nouă candidatură a lui Mircea Geoană din partea PSD. Ce-i drept, nici nu a respins această posibilitate.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: „Eu știu că alegeri avem peste vreo doi ani și avem timp să stăm de vorbă de aceste alegeri. În interiorul PSD nu s-a luat nicio decizie. Îmi mențin părerea că statutul PSD trebuie modificat și candidatul pentru funcția de președinte al României trebuie ales de baza partidului și trebuie să aibă loc o competiție internă pentru această desemnare.”

Reporter: „Excludeți să fiți dvs. candidatul?”

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: „Mai sunt doi ani. Haideți să ajungem acolo. Cutuma că președintele partidului trebuie să fie automat și candidat a luat sfârșit.”

Mircea Geoană a mai candidat la președinția României în 2009, pe vremea când era liderul PSD. El a fost învins atunci, la limită, de Traian Băsescu, cel care a obținut cu puțin peste 70.000 de voturi în plus, preponderent în Diaspora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE