Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Starea copilului rănit în Primăria Capitalei, mai bună. Director de muzeu: „Ornamentul trebuia să fie asigurat”

Copilul rănit în Primăria Capitalei ar putea fi externat peste câteva zile. Potrivit unor surse medicale, băiețelul de șase ani se simte deja mai bine, după ce ieri a fost operat la Spitalul pentru copii Grigore Alexandrescu. Micuțul a ajuns acolo în stare gravă, după ce o coloană decorativă din Primărie a căzut peste el. Potrivit experților, ornamentul ar fi trebuit să fie asigurat, precum exponatele solide din muzee.

Copilul în vârstă de șase ani ajunsese cu traumatism cranio-cerebral sever la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu și a fost intubat în secția de Terapie Intensivă, timp de două zile. O echipă multidisciplinară de medici a făcut toate investigațiile necesare și a stabilit că micuțul trebuie să fie operat.

Copilul a fost grav rănit, luni după-amiază, după ce s-a cățărat pe una dintre cele două coloane decorative din holul Primăriei Capitalei, iar ornamentul din marmură a căzut peste el. Experții spun că obiectele de artă mari și solide, expuse liber, trebuie să fie asigurate de cei care le expun pentru ca persoanele care trec pe lângă ele, dar și artefactele, să fie în siguranță.

„În cazul unor elemente foarte înalte, înguste, care nu au bază de susținere proprie, atunci este evident că este necesar ca acele elemente să fie ancorate. Se folosesc diverse sisteme de prindere care să susțină elementul respectiv. Pot fi elemente metalice. De asemenea, putem să venim și cu elemente suplimentare, cum ar fi cordoane în jurul operei respective, care să atragă atenția vizitatorilor să nu se apropie foarte mult, precum și semne de avertizare, astfel încât să nu atingă sau să nu tragă de obiectele respective”, spune Cornel Ilie, directorul adjunct al Muzeului de Istorie a României.

În imaginile surprinse imediat după incidentul de la Primăria Capitalei, se vede că ornamentul avea o tijă la bază, însă specialiștii sunt de părere că elementul de susținere a cedat mult prea repede, după ce copilul s-a cățărat pe coloană. Cele două coloane decorative erau amplasate în holul instituției din 2016.

„Nu există nicio reacție publică din partea primarului general al Capitalei, la patru zile de la incidentul care s-a petrecut chiar în sediul Primăriei. Am încercat în fiecare zi să-i luăm o reacție lui Nicușor Dan și nu am reușit. De altfel, i-am telefonat și i-am scris și administratorului clădirii. Nici acesta nu a dorit să răspundă întrebărilor noastre”, transmite Maria Moiș, jurnalist Euronews România.

Polițiștii încearcă să stabilească ce s-a întâmplat, într-un dosar în care fac cercetări pentru vătămare corporală din culpă. Anchetatorii au stat de vorbă cu martorii imediat după eveniment, au ridicat documente, inclusiv cu privire la cele două ornamente, și au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere. Și tatăl copilului va fi chemat la audieri, însă, până acum, nu a fost posibil acest lucru, având în vedere starea de sănătate a fiului său.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE