Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sri Lanka: Preşedintele interimar Ranil Wickremesinghe a fost ales preşedinte al ţării

Preşedintele interimar din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, a fost ales miercuri de Parlament preşedinte al acestei ţări, transmite Agerpres.

Ranil Wickremesinghe îi succede astfel lui Gotabaya Rajapaksa, care a demisionat săptămâna trecută după ce a părăsit ţara, şi va fi preşedinte până în 2024.

Ranil Wickremesinghe a fost premier de șase ori

El a obţinut 134 de voturi, faţă de 82 de voturi ale principalului său adversar, Dullas Alahapperuma, şi doar trei obţinute de candidatul stângii, Anura Dissanayake.

Într-un discurs susţinut în parlament imediat după ce a fost ales preşedinte, Ranil Wickremesinghe a dat asigurări că „divizările" din Sri Lanka, pradă unei profunde crize politice şi economice, „s-au terminat".

Wickremesinghe, care a fost premier de şase ori, a fost susţinut pentru această funcţie de partidul preşedintelui demisionar Gotabaya Rajapaksa.

Liderul opoziţiei din Sri Lanka, Sajith Premadasa, şi-a retras marţi candidatura, pentru a-l susţine pe Dullas Alahapperuma.

Sri Lanka este lovită de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii

Sri Lanka, ţară cu circa 22 de milioane de locuitori, este în prezent lovită de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii, cu penurii drastice de combustibili. Protestele au scăzut în intensitate după ce Rajapaksa a fugit din ţară şi a demisionat, însă circa 500 de oameni continuă să ocupe zone din palatul prezidenţial, după ce acesta a fost luat cu asalt de demonstranţi, în punctul culminant al revoltelor populare.

Fostul preşedinte a afirmat că a făcut „maximum” pentru a preveni catastrofa economică

Fostul preşedinte srilankez Gotabaya Rajapaksa a afirmat în scrisoarea de demisie că a făcut „maximum" pentru a preveni catastrofa economică ce a lovit ţara sa, dar că pandemia a redus eforturile sale la zero. El a mai susţinut că rezervele în valută străină ale ţării erau deja foarte mici atunci când el a preluat funcţia de preşedinte în noiembrie 2019 şi că pandemia care a urmat a devastat economia.

Cu toate acestea, cifrele oficiale arată că Sri Lanka dispunea de o rezervă confortabilă de 7,5 miliarde de dolari atunci când Rajapaksa a venit la putere în 2019. Aceste rezerve erau de numai 1 miliard de dolari în ziua plecării sale, iar Sri Lanka este de la mijlocul lui aprilie în incapacitate de plată. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE