Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spitalele scoase din PNRR provoacă revoltă. Autoritățile au aflat din presă că o unitate medicală nu va mai primi finanțare

Excluderea de la finanțare prin PNRR a unor spitale creează revoltă în rândul autorităților județene. La Constanța, conducerea Consiliului Județean a aflat din presă ca noua unitate medicală pentru ”sănătatea mamei și copilului”, care urma să fie construită, nu va mai fi finanțată din PNRR. Autoritățile județene spun că s-au încadrat în termenele proiectului, nu sunt întârzieri, așa că nu înțeleg de ce au fost tăiați de pe listă.

Spitalele, supraaglomerate de pacienți

Ministerul Sănătăţii a luat decizia să retragă, în total, din program șase unități sanitare din țară. Alexandru Rafila a spus că acestea vor fi construite cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii. Însă asta înseamnă că banii luaţi cu împrumut vor fi returnați cu dobânda aferentă.

Părinte: ”Ar trebui să se gândească Ministerul Sănătății la copiii noștri, nu la noi. Este nevoie de un nou spital. Și de trei mai este nevoie, că sunt foarte mulți copii. Dar din păcate nu se face nimic.”

Cu lacrimi în ochi, această mamă îi cere ministrului Sănătății să construiască spitale.  A venit tocmai din Tuzla ca să-și trateze băiatul la secția de pediatrie a Spitalului Județean din Constanța, care este supraaglomerată. Autoritățile județene urmau să construiască o nouă unitate medicală, însă ministrul Sănătății a anunțat că a fost tăiată de pe listă pentru finanțare din PNRR. La fel ca alte cinci spitale.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Este evident că spitalele care au alergat mai încet au fost cele șase.”

Până una alta, părinții vor trebui să "alerge" tot la Spitalul Județean Constanța. Și sa stea câte trei în pat până le sunt externați copiii.

Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Constanța: ”Astfel din 42 de mii de pacienți ajunși la urgente, peste 11.180 au fost copii. Dacă vorbim de secția de pediatrie, în ultimele 3 luni au fost tratați peste 1.700 de pacienți. Peste 300 din alte județe.”

Finanțarea depășea 700 de milioane de euro

Autoritățile județene spun că nu înțeleg de ce noua secție ”pentru sănătatea mamei și copilului” a fost trecută pe lista neagră a întârziaților de Ministerul Sănătății. Mai ales că, spun ei, s-au încadrat în termenul proiectului, iar  în câteva zile urma să fie semnat contractul de execuție.

Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța: ”Suntem pe finalul procedurii de achiziție a serviciilor de execuție de lucrări. Termenul pe care ni l-am asumat pentru începerea lucrării este aprilie 2024. Ne aflăm la patru luni de la semnarea contractelor de finanțare, cum poți să tragi concluzia că noi suntem în întârziere.”

Diana Sobaru, jurnalist Euronews: ”Această parcare imensă din incinta Spitalului Județean de Urgență Constanța a fost aleasă pentru construcția noii unități medicale, care conformă proiectului ar avea peste trei mii de metri pătrați 9 etaje și 300 de paturi, toate dedicate copiilor și mamelor.”

Ministrul Sănătății a dat totuși asigurări că cele șase spitale tăiate de pe lista PNRR vor fi ridicate cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții.

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene: ”O prostie, mă scuzați. Banii ăștia erau bani gratis. Deci spitalele erau finanțate din partea de bani gratis din PNRR. Da, dacă te duci la BEI să iei banii, îi împrumut. Deci, na, ei logic să mărim într-o printr-o modalitate foarte complicată partea de împrumuturi și mai ales la dobândă mai mare.”

Suma pentru cele șase unităţi sanitare depășește 700 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE