Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Specialiști: Legea care plafonează prețul energiei ar trebui modificată din nou

Autoritățile redactează o lege după mai multe runde de consultări cu părțile implicate, însă după publicare fiecare o interpretează cum înțelege, în funcție de context. De aici apar și informațiile contradictorii din spațiul public. Concret, este vorba despre legea care plafonează prețul energiei. Numărul beneficiarilor care trebuie să depună documente este de câteva sute de mii, însă normele de aplicare nu par foarte clare. Specialiștii spun că legea ar trebui modificată din nou.

În România există 8,5 milioane de clienți casnici și 9,2 de locuri de consum a energiei electrice. Specialiștii au identificat zeci de situații particulare pentru cei care au mai multe proprietăți, deci mai multe contracte. Ei trebuie să depună cereri și declarații. Euronews vă prezintă cazul lui Mihai Mereuță, care apără interesele proprietarilor. El, personal, are trei puncte de consum, însă nici o proprietate nu e dată spre închiriere. Conform legii, doar locuința de domiciliu va beneficia de plafonare.

Mihai Mereuță, președinte Liga Habitat: „Moștenești și se întâmplă copiii să locuiască într-un apartament, tu cu soția în alt apartament și altul să fie efectiv vizitat. Nu există cetățeni de două categorii. Într-un apartament stau doi studenți, adică nu e închiriat unor străini. Sunt copiii mei.”

Specialiști: Toți consumatorii finali trebuie să depună declarație pe propria răspundere

Dacă două proprietăți au contracte cu preț plafonat încheiate cu doi furnizori atunci apare altă problemă. Specialiștii în energie spun că toți consumatorii finali trebuie de fapt să depună declarație pe propria răspundere, nu doar o parte, pentru a fi înlăturate toate situațiile ambigue.

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă: „Nu știu să spun cât de multe situații regăsim în România. Sunt convins că sunt de ordinul zecilor sau sutelor de mii de cazuri. Astea sunt prevederile legale și consumatorul și furnizorul și ANRE-ul trebuie să le respecte, pentru că este o lege în vigoare, iar legile se respectă sau se modifică.”

În forma actuală a legii, cereri și declarații pe propria răspundere nu vor depune toți. Celor cu mai multe puncte de consum li se adaugă noile categorii introduse, adică acei consumatori care folosesc aparate medicale acasă, familiile cu mai mult de trei copii în întreținere și familiile monoparentale. Cererile de aplicare a plafonării de 68 de bani pe kilowatt-oră și declarații pe propia răspundere se pot depune fizic sau online.

Mihai Mereuță, președinte Liga Habitat: „Câți furnizori au efectiv puncte de lucru cu publicul? Că 99% se bazează pe online.”

Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă: „Imaginați-vă sute de mii sau milioane de declarații. E nevoie de luni întregi până să se transpună în niște informații, să se transpună astfel încât o factură să vină în conformitate.”

Premierul cere reglementatorului să lămurească tot ce nu este clar în lege.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Dacă există acest aspect atunci, așa cum s-a făcut de fiecare dată, autoritatea de reglementare energetică trebuie să găsească formula prin care legea, odată ce a fost aprobată, normele tehnice să prevadă și modul în care soluționează această solutionare.”

Practic, soluția ar fi să se modifice schimbarea, adică un nou act normativ care să rectifice erorile.

E oficial: Noi prețuri plafonate pentru energie

Nouă milioane de clienți casnici ar trebui să trimită declarații pe proprie răspundere ca să poată beneficia de prețuri mici la energia electrică, susține șeful Asociației Furnizorilor de Energie din România. Reprezentanții ANRE susțin însă că numărul românilor obligați să depună aceste documente este de maximum 700.000, adică doar cei care vor preț plafonat pentru o altă adresă decât cea de domiciliu. La mijloc este interpretarea unui articol din legea care modifică plafoanele pentru prețul electricității și gazelor naturale.

Legea pentru plafonarea prețurilor din energie, care a fost promulgată de președintele Iohannis, urmează să se aplice de la 1 ianuarie 2023. Începând cu 1 ianuarie, clienții cu un consum lunar sub 100 kWh plătesc un preț final de 0,68 lei/kWh. Cei cu un consum cuprins între 101 și 255 kWh plătesc 0,8 lei/kWh, cei cu un consum de până la 300 kWh plătesc 0,8 lei pentru primii 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru restul, iar cei cu un consum de peste 300 kWh plătesc un preț plafonat la 1,3 lei/kWh pentru tot consumul. În ceea ce privește gazele naturale, clienții casnici vor plăti un preț maxim de 0,31 lei/kWh.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE