Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania: Temperaturile extreme au cauzat peste 2.000 de decese

Valul de căldură extremă care străbate Europa a afectat grav Spania, unde au fost înregistrate peste 2.000 de decese doar în luna iulie. Specialiștii spun că printre cauzele principale sunt stresul termic, combinat cu vârsta înaintată și efectele pandemiei.

De patru ori mai multe decese decât în 2021

Potrivit datelor Institutului de Sănătate Carlos al III-lea, în acest an s-au înregistrat un număr aproape dublu de decese față de 2019 și de patru ori mai multe decât anul trecut. Purtătorul de cuvânt al Societății Medicilor Generaliști și de Familie din Spania explică faptul că majoritatea deceselor sunt o consecință a stresului termic.

„Majoritatea deceselor sunt o consecință a stresului termic. Poate afecta mai multe organe, decompensându-le în mod semnificativ și provocând insuficiență multiorganică și, ulterior, moartea,” a explicat Lorenzo Armenteros, purtătorul de cuvânt al Societății Medicilor Generaliști și de Familie.

Conform datelor din ultima săptămână, Spania este țara europeană cu cel mai mare număr de decese. Chiar dacă motivele nu sunt cunoscute în totalitate, cercetătorii indică temperaturile extreme, consecințele pandemiei și vârsta ca fiind printre cauzele principale ale deceselor.

 În plus, experții spun că temperaturile ridicate pot duce la creșterea infarctelor și a emboliilor pulmonare. Specialiștii admit că acestea sunt deocamdată doar estimări care trebuie consolidate și studiate în viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE