Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania: Restaurantele sunt obligate să majoreze prețul popularului meniu al zilei

Publicat de: Oana Stoica

Restaurantele joacă un rol important în cultura europeană, dar, din cauza costurilor în creștere și a ratei inflației din Europa, este din ce în ce mai dificil pentru oameni să își permită să ia masa în oraș.

În Spania, meniul zilei este de mult timp o opțiune populară pentru cei care doresc să mănânce în oraș fără să cheltuiască prea mult. Inventat în anii 1960 pentru a atrage turiștii, meniul este o parte importantă a moștenirii culinare spaniole. Experții spun că prețul său indică modul în care economia țării se comportă în general, potrivit Euronews.

Cât costă meniul zilei

Pentru un antreu, un fel principal și un desert sau o cafea, pâine și o băutură, prețul mediu este de aproximativ 13 euro. Însă, în condițiile în care inflația din țară se situează în jurul valorii de 10 %, această tradiție culinară, cândva modestă, este amenințată, deoarece restaurantele încearcă să reducă pierderile.

„Nu am schimbat nimic în principiu. Încercăm să ne gestionăm pierderile, dar ne gândim că s-ar putea să fim nevoiți să creștem prețul meniului zilei, deoarece acesta reprezintă deja un cost prea mare pentru noi. Prețurile în toate domeniile vieții cresc; electricitatea crește vertiginos, ipotecile cresc vertiginos, iar dacă va continua așa, va fi foarte greu de gestionat”, a declarat José Manuel Escamilla, managerul Café Gijon din Madrid.

Industria restaurantelor, în ansamblu, resimte presiunea creșterii costurilor energiei și a materiilor prime, cu multe afaceri care încă încearcă să-și revină după criza COVID-19.

Miercuri, Banca Spaniei și-a redus prognoza de creștere a PIB-ului pentru anul viitor - pe fondul prețurilor ridicate ale energiei în Europa și al cheltuielilor de consum scăzute.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE