Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania: Companiile de tutun vor plăti pentru curățarea mucurilor de țigară aruncate în spațiul public

Spania a decis că firmele de tutun vor trebui să plătească pentru a curăța mucurile de țigări. Milioane de mucuri de țigară sunt aruncate în fiecare an de fumători pe străzile și pe plajele spaniole, potrivit Euronews Green.

Reducerea deșeurilor la nivelul UE

Noile reglementări de mediu includ, de asemenea, interzicerea tacâmurilor de plastic de unică folosință și a paielor de plastic. Aceste reglementări fac parte dintr-o campanie la nivelul UE de reducere a deșeurilor și de promovare a reciclării.

Conform noilor reglementări spaniole în materie de mediu, companiile de tutun vor trebui să plătească pentru îndepărtarea țigărilor aruncate pe străzile țării. Măsura intră în vigoare de vineri, relatează The Guardian.

De asemenea, producătorii de țigări sunt obligați să le reamintească consumatorilor să nu arunce mucuri în spațiile publice. Spania nu a precizat încă modul în care se va face curățenia și cât va costa companiile de tutun.

Cât de nocive sunt mucurile de țigară pentru mediu?

Un studiu catalan realizat de Rezero, „societatea pentru zero deșeuri”, a estimat costurile între 12 și 21 de euro pe an pentru fiecare cetățean, ceea ce înseamnă un total de până la 1 miliard de euro.

Companiile producătoare de țigări vor transfera probabil costurile către consumator prin creșterea prețurilor produselor, ceea ce ar putea reprezenta un alt stimulent pentru a renunța la fumat. Spania a încercat, de asemenea, să reducă fumatul în spațiile publice prin desemnarea a 525 de plaje ca fiind fără fum de țigară în 2021.

Cu miliarde de mucuri de țigară aruncate pe străzi în fiecare an, acestea reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de deșeuri. Le ia în jur de 10 ani să se descompună și eliberează în acest proces substanțe toxice precum plumbul și arsenicul.

Potrivit organizației non-profit Ocean Conservancy, mucurile de țigară reprezintă, de asemenea, cel mai frecvent tip de poluare marină, după sticlele și pungile de plastic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE