Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania a propus interzicerea zborurilor pe distanțe scurte

Spania vrea să interzică zborurile pe distanțe scurte atunci când există o alternativă cu trenul care durează mai puțin de 2,5 ore.

Propunerea vine din partea Partidului Socialist (PSOE), aflat la guvernare în Spania, și a partidului de extremă-stânga Sumar, care au ajuns luna trecută la un acord pentru a forma un nou guvern de coaliție progresist.

Măsura este menită să limiteze emisiile generate de zborurile interne rapide și să încurajeze călătoriile mai durabile, ca parte a planului de acțiune pentru climă 2050 al Spaniei.

Aceasta ar putea afecta zborurile din orașe precum Alicante, Barcelona, Sevilla și Valencia către Madrid. Cu toate acestea, zborurile care folosesc capitala pentru a face legătura cu rutele internaționale nu vor fi incluse în interdicție.

Franța a introdus o măsură similară la începutul acestui an, însă ecologiștii au pus la îndoială eficiența acesteia în ceea ce privește reducerea zborurilor.

Va introduce Spania o interdicție a zborurilor pe distanțe scurte?

Nu se știe încă dacă interdicția va intra în vigoare. Coaliția dintre PSOE și Sumar nu este suficientă pentru a construi o majoritate, prin urmare este nevoie în continuare de sprijinul partidelor regionale mai mici, inclusiv al independenților catalani.

Premierul demisionar Pedro Sánchez are termen până la 27 noiembrie pentru a ajunge la o majoritate, în caz contrar vor fi organizate noi alegeri în ianuarie 2024.

Cum ar putea o interdicție a zborurilor pe distanțe scurte să ajute mediul?

Eliminarea zborurilor scurte în cazul în care există o alternativă feroviară de până la patru ore ar economisi până la 300.000 de tone de CO2 și 50.000 de operațiuni aeriene pe an, potrivit unui studiu publicat luna trecută de Ecologistas en Acción.

Confederația grupurilor de mediu a propus 11 rute aeriene care ar putea fi înlocuite cu călătorii cu trenul, reducând emisiile de CO2 ale Spaniei din aviația internă cu aproape 10%.

Cu toate acestea, propunerea guvernului diminuează acest obiectiv, concentrându-se asupra călătoriilor care pot fi efectuate cu trenul în mai puțin de 2,5 ore.

De asemenea, nu se va aplica zborurilor de legătură către aeroporturile centrale - un avertisment care i-a determinat pe Ecologistas en Acción să catalogheze interdicția drept o "măsură stelară" teoretică care rămâne "pur simbolică" în practică.

Interdicția Franței privind zborurile pe distanțe scurte s-a dovedit a fi la fel de limitată, afectând doar trei rute de zbor.

Dispune Spania de suficiente conexiuni feroviare pentru a înlocui zborurile pe distanțe scurte?

Călătoriile cu trenul sunt din ce în ce mai populare în Spania, cota de transport feroviar pe ruta Madrid-Valencia fiind deja de 90 % față de cea a zborurilor cu avionul, a declarat președintele asociației spaniole a companiilor aeriene ALA, Javier Gándara, pentru ziarul Politico.

Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să înlocuiești zborurile pe distanțe scurte cu călătorii cu trenul. Pentru a face o conexiune internațională la aeroportul Barajas din Madrid dintr-un oraș precum Valencia, ar trebui să se ia un tren de mare viteză până la gara centrală a capitalei, apoi să se treacă la un serviciu regional.

Prin urmare, zborurile internaționale de legătură nu sunt incluse în interdicția propusă, deoarece pasagerii ar alege probabil să se conecteze pe alte aeroporturi europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE