SpaceFEST 2025, în campusul Politehnica București: show aerian, drone, meteoriți și întâlniri cu astronauți

Show aerian, ateliere de zbor, demonstrații cu drone și expoziție de meteoriți. Sunt doar câteva dintre surprizele care vă așteaptă în acest weekend la SpaceFest, în campusul Politehnica București. La evenimentul dedicat industriei spațiale sunt prezenți și doi astronauți. Studenții de la Facultatea de Inginerie Aerospațială au avut ocazia să stea de vorbă cu ei.

SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat spațiului are loc în campusul UPB

Studenții au avut ocazia să-i cunoască pe Daniel Michio Tani, coordonatorul misiunii cu numărul 100 pe Stația Spațială Internațională, și pe Yi So-yeon, prima femeie din Coreea de Sud care a ajuns în spațiu. Ce doi astronauți sunt pentru prima dată în România și le-au împărtășit tinerilor din experiența lor.

Yi So-yeon, astronaut NASA: Eu vin, la fel ca voi, tot de la o universitate de inginerie. Am fost printre alți 36.000 de candidați și nici nu visam să trec cu bine prin tot procesul de selecție, o făceam din curiozitate, nu neapărat ca să devin astronaut NASA.

Daniel Michio Tani, astronaut NASA: Chiar dacă am zburat pe deasupra României de mii de ori, e prima dată când pun piciorul în această țară minunată. Sunt emoționat să văd atâția oameni, cei mai mulți studenți, care visează la un viitor legat de domeniul spatial. Dacă vreți să ajungeți în spațiu, nu trebuie neapărat să fiți experți în știința asta, pentru viața în spațiu este nevoie de oameni buni în orice alt domeniu.

SpaceFEST este cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat spațiului.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București: Avem foarte multe aeronave aici alături de noi, avem foarte multe rachete, avem drone, avem astronauți. Tinerii de la 2Space, echipa care lansează rachetele în numele Politehnicii... Deja am ajuns la 10 km înălțimea la care s-a ridicat o rachetă făcută de studenții Politehnicii. Tinerii pregătesc rachete pentru copii, avem tot felul de experimente.

Reporter: Cum stați cu dezvoltarea rachetelor, cu lansarea lor?

Cătălin Chelmuș, leader Students 2Space: Deja suntem pe ultima sută de metri pentru următoarea competiție, pe 7 iunie plecăm în America, plecăm iar în State, la următoarea noastră competiție, Spaceport America, cea mai mare din lume. Din nou reprezentăm România și Politehnica, singura echipă, și încercăm să facem o imagine cât mai bună.

În acest weekend, vizitatorii vor putea vedea expoziții de tehnologie, simulatoare de zbor și demonstrații ale avioanelor utilitare. Sâmbătă și duminică, în campusul UPB, va fi expus și un elicopter Black Hawk.

Andrei Nourescu, jurnalist Euronews: Unul dintre punctele de atracție de la SpaceFEST este locul unde copiii pot testa mini-costume de astronaut. Sunt extrem de fericiți că pot pune pe ei costume pe care scrie NASA și sunt o replică a costumelor folosite de astronauți. Copiii sunt foarte fericiți că le îmbracă și visează să cucerească și ei spațiul într-o bună zi.

Vizitatorii vor avea ocazia să facă și o călătorie imaginară printre stele, într-un planetariu, să participe la o tabără de zbor sau la ateliere de astronomie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE