Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sorin Grindeanu: ”Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe”

Ministrul Transporturilor a anunțat marți că salută intenția autorităților din Ucraina de a măsura adâncimea canalului Bâstroe, pe fondul controverselor generate de lucrările de dragare. Sorin Grindeanu a mai precizat că partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători pentru care ar urma să fie desemnat un expert român.

Grindeanu a subliniat că reprezentanții Comisiei Europene ”au susținut solicitările României” și că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe.

”Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe!

După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală!

Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român!

În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116.

Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe.

În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”, a scris Sorin Grindeanu, pe pagina sa de Facebook.

Măsurătorile pe canalul Bâstroe ar fi trebuit să înceapă la data de 15 martie, însă autoritățile din Ucraina și-au dat acordul pentru ca operațiunile să fie demarate în primă fază pe brațul Chilia. Șase nave românești, dotate cu echipamente speciale, și 20 de specialiști, sunt gata să înceapă operațiunea. Localnicii cred însă s-a făcut deja o adâncire pe canalul Bâstroe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE