Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Sondaj IRES: 60% dintre români sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc. Câți susțin că au suferit de foame

Publicat de: Euronews

Aproape două treimi (60%) dintre români se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, în vreme ce doar 5% afirmă că au tot ce le trebuie. De cealaltă parte, 6% dintre persoane susțin că au suferit de foame, arată datele unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES, citat de Agerpres.

Studiul făcut public joi scoate în evidență că, prin comparație cu cercetarea sociologică din 2022, gradul de satisfacţie autoperceput cu privire la traiul de zi cu zi s-a îmbunătăţit. Astfel, dacă în decembrie 2022, 41% dintre români declarau că sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de felul în care trăiesc, în prezent 60% dintre participanţii la sondaj susţin acest lucru.

Unde locuiesc românii nemulțumiți de traiul actual

Tinerii şi repondenţii care locuiesc în oraşe spun că sunt mai mulţumiţi decât media. În schimb, persoanele cu educaţie scăzută şi cele care locuiesc în Moldova se declară mai nemulţumiţi cu privire la nivelul lor de trai actual.

Potrivit sondajului IRES, doar 5% dintre persoanele chestionate afirmă că au tot ce le trebuie şi îşi permit să îşi cumpere tot ceea ce îşi doresc.

Pe de altă parte, unul din 10 români afirmă că se descurcă foarte greu, iar peste un sfert dintre cei chestionaţi recunosc că au doar strictul necesar, notează sursa citată.

Sondaj IRES: Aproape 30% dintre români spun că se descurcă

Cercetarea sociologică mai artă că 25% dintre repondenți declară că au tot ceea ce le trebuie, însă sunt mai degrabă chibzuiţi, în vreme ce 29% susțin că se descurcă, deși asta nu înseamnă că îşi permit să cumpere tot ceea ce ar avea nevoie

Totodată, procentul celor care declară că în 2023 au suferit de foame rămâne constant: şi în acest an, 6% dintre români spun că au suferit de foame.

Peste 50% dintre români nu și-au mai cumpărat diferite produse din lipsa banilor

De asemenea, 65% dintre participanţii la studiu afirmă că au redus cheltuielile cu produse de strictă necesitate în gospodărie, altele decât cele alimentare. Studiul IRES mai arată că 63% au renunţat să cumpere anumite mărci de produse alimentare pe care obişnuiau să le folosească deoarece s-au scumpit.

În schimb, 56% că au renunţat să cumpere diferite produse alimentare din cauza lipsei banilor. Peste un sfert dintre repondenţi spun că au fost nevoiţi să amâne plata unei facturi la utilităţi (apă, gaz, curent etc.).

Mai puțini români au reușit să economisească bani în 2023

Puţin peste o treime dintre participanţii la sondaj (37%) au spus că au reuşit să economisească bani în 2023, comparativ cu 46% în 2022. Pe de altă parte, trei din 10 români au împrumutat bani de la alţi membri ai familiei.

Potrivit studiului IRES, unul din cinci a împrumutat bani de la prieteni sau cunoscuţi, iar 16% au împrumutat bani de la bancă. De altfel, peste un sfert dintre cei chestionaţi spun că au, în prezent, o datorie neplătită (inclusiv credite), iar 19% susţin că există diferite persoane care le datorează bani.

Conform cercetării, 79% dintre participanţi au părăsit localitatea de domiciliu, cel puţin o dată, în acest an. Peste 40% dintre români au fost plecaţi în concediu, o treime au fost plecaţi în străinătate, un român din cinci a călătorit cu avionul în 2023, iar 64% au mers cu autobuzul, troleibuzul sau metroul.

70% dintre români au fost la un consult medical în 2023

Aproape jumătate dintre participanţii la cercetare (47%) şi-au cumpărat, în 2023, un obiect sau un produs cu o valoare mai mare de 1.000 lei, iar şase din 10 români (61%) au cumpărat cel puţin un produs online.

Cât despre sănătate, şapte din 10 români spun că au fost la un consult medical, iar 22% că au fost internaţi în spital, relevă datele sondajului IRES.

Totodată, şapte din 10 români afirmă că au plâns cel puţin o dată în 2023, 57% au recunoscut că le-a fost frică pentru că cineva drag ar putea muri, iar patru din 10 respondenţi s-au gândit la moarte.

Peste 60% dintre români spun că a avut parte de stres în 2023

În acelaşi timp, 34% s-au simţit singuri, 28% au simţit că au nevoie de ajutor şi nu l-au primit, 28% au simţit nevoia de a discuta cu cineva apropiat şi nu au avut cu cine să facă acest lucru, iar un sfert dintre participanţii la studiu au avut nevoie de ajutor, dar nu au avut la cine să apeleze.

Unul din zece români a fost la psiholog, în contextul în care 68% spun că au avut parte de stări de stres pe parcursul acestui an.

Cercetarea IRES mai arată că 16% dintre intervievaţi susţin că au fost, în 2023, victima unei violenţe verbale pe stradă.

Sondajul a fost realizat în perioada 12 - 19 decembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), pe un volum de 1.075 de indivizi de 18 ani şi peste. Sondajul are o eroare maximă tolerată de plus/minus 3%, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă, neinstituţionalizată din România.

Studiul face parte din programul de responsabilitate socială al IRES şi este autofinanţat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE