Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluția pentru un aer mai curat: Spațiile verzi între blocuri. Care sunt beneficiile Micropădurilor urbane

Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale europene. O soluție pentru un aer mai curat ar fi spațiul verde. Dar și la asta suntem codași - doar 8 mp pentru fiecare bucureștean, pe când UE ne impune să avem de cel puțin trei ori mai mult. Micropădurile urbane ar putea fi dezvoltate chiar și între blocuri, spun experții de mediu.

Zeci de voluntari au plantat la marginea Bucureștiului peste 2.500 de puieți.

Reporter: De ce e important să avem grijă de mediul înconjurător să avem copăcei?

Copil: Fiindcă ne dau aer. E în natură, ca să respiri frumos.

Părinte: I-am adus, ca să îi implicăm în activități legate de natură, în activități legate de mediul înconjurător, mai ales că cu o săptămână în urmă au avut săptămâna verde.

Astfel de micropăduri urbane ar putea să devină un lucru obișnuit, mai ales în Capitală. Experții spun că pe orice petic de iarbă ar putea să fie plantați copaci.

Alexandru Gheorghe, peisagist: Dacă ar exista o rețea, în sensul acesta, sau o abordare strategică, la nivel de oraș sau sector, beneficiile ar fi mult mai mari și cu impact simțitor. Primul și primul lucru ar fi evident că scade temperatura în mediul urban, calitatea aerului ar fi mult, mult mai bună.

Bucureștiul este printre capitalele cu cea mai mică suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor. Doar aproximativ 8 metri pătrați, pe când media Uniunii Europene este de trei ori mai mare.

Oana Neneciu, expert în poluare Ecopolis: Este nevoie de acest spațiu verde, e nevoie ca el să absoarbă din aer particulele în suspensie, praful, poluarea. E nevoie ca ele să dea înapoi oxigen și să ne facă viața mai suportabilă în oraș.

Țara noastră are deja o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza depășirilor constante de particule poluante în București. Acum urmează să plătim milioane de euro. În fiecare an aproximativ 30.000 de români mor din cauza bolilor asociate poluării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE