Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Societățile din domeniul energetic au de recuperat de la stat peste 2 miliarde lei

Facturi în valoarea de aprope 2 miliarde și jumătate de lei au fost transmise pentru decont de către furnizorii de energie. Firmele din domeniu trebuie să recupereze partea pe care o suportă statul pentru fiecare dintre facturile noastre. Furnizorii spun că au apucat să transmită deocamdată doar o mică parte dintre facturi.

În baza ordonanței de urgență privind plafonarea prețurilor la energie care a funcționat pentru toamna și iarna anului trecut, societățile din domeniul energetic au de recuperat de la stat puțin peste 2 miliarde lei. Mai cerusesă încă 10 milioane de lei, însă pentru aceste cereri mai trebuie încărcate documente.

Din primăvară funcționează altă ordonanță de urgență privind plafonarea prețurilor la energie

Numărul cererilor pentru decont este semnificativ mai mic. Furnizorii se plâng că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a comunicat foarte greu ce documente le trebuie pentru a primi banii înapoi.

Pentru a putea face aceste plăți, ministerul Energiei a cerut peste 30 de miliarde de lei necesare susținerii schemei de compensare a facturilor. La rectificarea din această lună a primit mult mai puțin, adică 2, 5 miliarde de euro, iar ministerul Finanțelor a transmis că restul de bani vor veni la următoarea rectificare, cea din toamnă.

Schema de plafonare și compensare a prețului energiei, era estimată să coste între 6 și 9 miliarde de lei până la finalul anului. Din cauza costului în creștere, suma pe care statul trebuie sa o deconteze pentru curentul electric și gazele naturale s-ar putea dubla.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE