Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Snookerul debutează în Arabia Saudită, cu o noua regulă a "bilei de aur" și premii mari. Ronnie O'Sullivan e printre protagoniști

Arabia Saudită va avea un turneu de snooker la cel mai înalt nivel. Va debuta în martie, în capitala Riyadh, iar cel care va fi protagonistul și imaginea acestui turneu este chiar marele Ronnie O'Sullivan, considerat cel mai mare jucător din istoria acestui sport.

Ronnie O'Sullivan joacă la noul turneu de snooker din Arabia Saudită

Însă competiția va beneficia de o particularitate unică în lumea snookerului. Va avea 23 de bile și va oferi, astfel, posibilitatea unui break maxim de 167, în loc de 147, prin introducerea unei așa-numite bile aurii.

Singurele detalii la care încă se lucrează sunt dacă bila aurie va fi pe masă tot timpul meciului, sau dacă vor exista penalități în cazul în care ea va fi lovită sau introdusă din greșeală în buzunar, precum și cuantumul acestor penalități. Însă, conform Sportbible, noua regulă ar fi că nu vei putea juca bila aurie până când nu termini breakul maxim de 147 de puncte. Nu este clar nici locul unde va fi plasată bila aurie pe masă.

Noile reguli sunt deja contestate de fani.

Turneul Riyadh Season World Masters of Snooker va fi o competiție de 20 de puncte, la care vor participa 10 jucători care se află printre cel mai bine clasați în ierarhia mondială, plus doi care primesc wild card-uri. Așadar, pe lângă marele Ronnie O'Sullivan (48 de ani), vor participa jucători precum Judd Trump sau Luca Brecel. Ceilalți vor fi anunțați în perioada următoare.

  • Englezul Ronnie O'Sullivan deține recordul de breakuri maxime în competiții, 15.
  • O'Sullivan deține recordul de titluri mondiale, 7, la egalitate cu Stephen Hendry.
  • Ronnie O'Sullivan tocmai a câștigat pentru a opta oară Marstersul, un record în materie.

Premii de un milion de dolari în turneul de snooker din Arabia Saudită

Turneul din Arabia Saudită va avea premii totale de un milion de dolari și, chiar de la ediția de debut, va intra în topul competițiilor cu cele mai mari premii din snooker.

Cea mai "scumpă" competiție este Campionatul Mondial, cu premii totale de 2.790.565 de euro (în 2023), unde câștigătorul încasează 582.000 de euro. Urmează Openul Marii Britanii, cu premii de 1.175.649 de euro și Openul Chinei, cu premii de 1.165.163 de euro.

  • Promotorul acestui turneu și co-organizator este cunoscutul promotor de box Eddie Hearn. În ultima vreme, Arabia Saudită a fost scena unor gale uriașe de box, iar Hearn a fost protagonist.

În general, țările arabe cunosc o dezvoltare uriașă în ceea ce privește evenimentele sportive. Pe lângă investițiile în circuite de Formula 1, care au intrat de ceva timp în calendarul mondial, arabii au investit enorm și în sportul-rege, fotbal, acolo unde au ajuns staruri precum Cristiano Ronaldo, Benzema sau Neymar.

În plus, Arabia Saudită candidează la organziarea Cupei Mondiale din 2034, după "precedentul" Qatar, care a organizat acest turneu în 2022, unde a triumfat Argentina lui Messi.

Turneul de snooker din Arabia Saudită se va disputa în perioada 4-6 martie, pe o arenă modulară ultramodernă, de 6.000 de metri pătrați, construită în deșert, cu o capacitate de până la 6.000 de locuri și 3.000 de locuri de parcare.

Acoperișul poate fi ridicat de la o înălțime de minimum 6 metri, până la 17 metri și este capabil să susțină o greutate de 15 tone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE