Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Smart cities, în curând în România. Alex Găvan, activist de mediu: Un oraș smart înseamnă un oraș sănătos

Smart cities sunt orașele care folosesc tehnologia modernă în domeniu public, de la transport public și managementul energiei, la colectarea deșeurilor. Conceptul este deja bine cunoscut în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Și în România există pași pentru modernizare în mai multe orașe din țară, dar experții de mediu spun că suntem departe de a atinge obiectivele unui viitor mai verde.

Când spunem smart cities, majoritatea oamenilor se gândesc la tehnologie și inovație. Dar în orașe cu adevărat deștepte vorbim și de soluții concrete și sustenabile pentru combaterea problemelor de mediu. Însă poluarea, lipsa reciclării și emisiile de carbon sunt la cote alarmante în România, în special în București.

Smart city - servicii accesibile și legătură cu cetățenii digitalizată

”Smart city înseamnă o legătura directă cu cetățeanul fără un contact fizic. Trebuie să avem aplicații bine gândite, trebuie să avem servicii accesibile și trebuie să ajutăm cetățenii să beneficieze de aceste servicii”, spune ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Pentru inițiatorul centurii verzi, activistul de mediu Alex Găvan, un oraș smart înseamnă în primul rând un oraș sănătos.

”Bucureștiul este, din punctul meu de vedere, departe de a fi un smart city din simplul fapt că trăim sufocați de poluare. Și atunci legătura dintre smart city și centura verde a Bucureștiului este una foarte foarte simplă. Crearea centurii verzi a Bucureștiului este o mare parte din soluția ca Bucureștiul să devină ceea ce eu înțeleg printr-un smart city”, explică acesta. ”Conceptul centurii verzi a fost preluat pentru a deveni proiect de lege. Ideea principală este să conservăm pădurile din jurul Bucureștiului, nu să le tăiem”, mai completează Alex Găvan.

Nu există măsuri legislative concrete care să protejeze pădurile

”Avem un ordin al Guvernului care spune foarte clar că aceste păduri au un rol primordial social. Mai departe de atât nu există însă nici o măsură care le protejează. Ele sunt tăiate astăzi în mod legal, spune deputata Diana Buzoianu, membră în Comisia de Mediu

La nivelul UE, Bucureștiul rămâne printre cele mai poluate capitale

”O posibilă soluție ar fi să ne axăm pe transportul în comun. Tot timpul va fi o oarecare tensiune, dar cred că oamenii vor realiza că există beneficii când vine vorba de sănătate și productivitate dacă reducem poluarea. Există studii extraordinare care arată că poluarea reduce abilitatea noastră de a funcționa normal”, spune Oliver Harman, expert de mediu din cadrul Oxford University.

Cluj, Sibiu și Alba-Iulia sunt în topul orașelor din România la numărul de proiecte sustenabile, dar implementarea multora dintre ele este încă departe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE