Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Slatina: Gândaci în spital, chiar și după dezinsecție

Gândacii colcăie în continuare prin spitalul din Slatina chiar și după dezinsecția din weekend, după cum arată imaginile surprinse astăzi de o echipă Euronews România.

Curățenia de la sfârșitul săptămânii vine după ce jurnalista Euronews România, Ioana Nicolescu, a publicat o anchetă despre gândacii din secția de cardiologie a spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt spun că, la inspecția de vineri, nu au găsit gândaci și nu au o explicație pentru imaginile surprinse astăzi de jurnaliști.

Imaginile filmate luni în mai multe saloane din spitalul Județean de Urgență din Slatina au fost surprinse de jurnalista Euronews Carmen Dumitrescu, după ce inspectorii DSP Olt au făcut un control la sfârșitul săptămânii trecute și au spus că nu au găsit niciun gândac.

Gabriela Gociu, purtător de cuvânt DSP Olt: „La momentul controlului, reprezentanții DSP nu au găsit gândaci”.

Dar cum vă explicați că noi am văzut gândaci și am intrat ziua și dânșii, colegii dumneavoastră, nu au găsit niciun gândac când acolo vorbim de zeci, în câteva minute am văzut noi?

Gabriela Gociu, purtător de cuvânt DSP Olt: „Nu pot să vă dau un răspuns concludent, dar gândacii se plimbă, probabil că în acel moment au ieșit în evidența dumneavoastră”.

Gândacii sunt încă prezenți în saloanele spitalului chiar și după ce în ultimele două zile a fost făcută o dezinsecție. Pacienții spun că sunt obișnuiți cu situația.

Reporter: Sunt gândaci pe aici?

Pacient: Sunt puțini.

Reporter: Ce înseamnă prea puțini?

Pacient: Câțiva așa sunt pe aici, nu ies cu roiul să îi iei cu mătura.

Reporter: Dar când vedeți gândacii, când ies?

Seara, atunci se mai întâmplă să mai iasă unul-doi. Pe pereți așa, câte unul-doi. Or da cu aia, dar dacă nu e bună soluția...

Reporter: Dumneavoastră ați văzut gândaci?

Pacient: Tot așa vedem și noi, unul acolo, altul acolo. Dar ce? Numai aicea să fie? Sunt peste tot... și în alte spitale... Soluția nu-i bună, că altfel și-ar face treaba.

Reporter: Credeți că nu și-a făcut soluția efectul?

Pacient: Păi, da, că dacă și-ar fi făcut-o, i-ar da peste cap.

În ciuda dovezilor video și a mărturiilor pacienților, reprezentanții spitalului neagă în continuare existența gândacilor. 

Medic primar Emilian Postelnicu, purtător de cuvânt SJU Slatina: „Nu s-a sărit niciodată o etapă de dezinfecție și dezinsecție, deratizare a vreunei secții”. 

Reporter: Dar există totuși gândaci în secția respectivă?

 Medic: „Vă invităm să vedeți cum arată secțiile oricând doriți”.

Prefectul județului Olt așteaptă și o anchetă a ministerul Sănătății.

Mario De Mezzo, prefect Olt: „Mi se pare absolut îngrozitor că un control DSP nu a reușit să descopere ceea ce colegii dumneavoastră au descoperit. Am făcut deja adresa către Ministerul Sănătății în care îi solicit domnului ministru Rafila să trimită corpul de control la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Urmează să vină acest corp de control. Am solicitat să se verifice dacă sunt sau nu gândaci, să se verifice calitatea substanței care este folosită pentru dezinsecție și să se verifice frecvența acestor dezinsecții”. 

Reacția prefectului vine după ce vineri a mers într-un control inopinant la spitalul din Slatina. Oficialul nu a fost, însă, lăsat să intre. Reprezentanții spitalului i-au cerut prefectului o hârtie oficială de la instituția pe care o conduce ca să-și dea singur voie să meargă în control la spital.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE