Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Situaţia din Kosovo este mai dificilă decât oricând, afirmă premierul sârb

Publicat de: Euronews

Şefa guvernului sârb, Ana Brnabic, a declarat luni că situaţia din Kosov este tensionată şi mai dificilă decât oricând până acum şi le-a mulţumit sârbilor kosovari pentru că au rămas calmi şi s-au abţinut de la violenţe, a consemnat Tanjug.

În acelaşi timp, ea a afirmat că reacţia KFOR a fost întârziată şi a notat că sarcina acestei forţe este de a apăra pacea şi interesele locuitorilor din Kosovo şi nu interesele "uzurpatorilor".

"Prin menţinerea păcii, menţinem supravieţuirea sârbilor din Kosovo-Metohija", a spus Brnabic. "Nu am niciun cuvânt bun de spus despre partenerii noştri din UE sau KFOR - reacţia lor a fost întârziată, ar fi trebuit să fie de vineri unde sunt acum. Potrivit rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, mandatul lor este de a apăra pacea şi stabilitatea şi, mai presus de orice, pe oameni. Astăzi, ei nu-i apără pe oameni, nu apără democraţia, ceea ce fac azi este să-i apere pe uzurpatori de democraţie şi cetăţenii de rând", a subliniat şefa guvernului sârb, potrivit Tanjug.

Armata sârbă, în alertă maximă

Vineri, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a plasat armata ţării în alertă maximă de luptă şi a ordonat unităţilor să se deplaseze mai aproape de frontiera cu Kosovo, după ciocniri între protestatari sârbi şi poliţie într-un oraş cu majoritate sârbă din nordul Kosovo.

Protestele au urmat după alegerile locale care au fost boicotate masiv. În jur de 50.000 de sârbi care trăiesc în patru localităţi din nordul Kosovo au boicotat votul din 23 aprilie pentru a protesta faţă de nerespectarea cererilor lor de mai multă autonomie - un nou pas înapoi pentru acordul de pace din martie între Serbia şi Kosovo. Participarea la vot a fost de doar 3,47%, iar localnicii sârbi au spus că nu vor colabora cu noii primari din cele patru municipalităţi, toţi proveniţi din partide etnice albaneze, întrucât nu îi reprezintă.

Luni, soldaţi din forţele NATO de menţinere a păcii KFOR au format cordoane de securitate în jurul a patru primării din Kosovo pentru a-i ţine la distanţă pe etnicii sârbi care protestau împotriva preluării mandatului de către primari albanezi. "În această dimineaţă, misiunea KFOR, condusă de NATO, şi-a consolidat prezenţa în patru municipalităţi din nordul Kosovo în urma ultimelor evoluţii în regiune", indică un comunicat KFOR.

Ministrul sârb al apărării, Milos Vucevic, a precizat luni că armata sârbă va rămâne până vineri în stare de pregătire completă de luptă, menţionând că desfăşurarea de formaţiuni ale armatei de-a lungul liniei administrative dintre Serbia şi Kosovo urma să fie finalizată în cursul după-amiezii.

Ministrul sârb a notat că se aşteaptă ca problema să fie reglementată prin mijloace politice, adăugând că şeful Statului major general sârb Milan Mojsilovic este în contact permanent cu KFOR şi că misiunea acesteia este de a asigura pacea şi securitatea sârbilor din Kosovo, a mai relatat Tanjug.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE