Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste violente în Kosovo. Armata sârbă a fost mobilizată la cel mai înalt nivel

Publicat de: Euronews

Proteste violente în nordul Kosovo. Într-un oraș din republica separatistă, mai mulți localnici sârbi au ieșit în stradă, nemulțumiți de rezultatele alegerilor locale în care a învins un albanez. Mulțimea a încercat să-l împiedice pe noul primar să-și preia funcția, așa că la fața locului a intervenit poliția.

În imaginile publicate de Euronews Serbia se vede că protestatarii au incendiat o mașină de poliție. După cum relatează reporterul Euronews Serbia, cetățenii au încearcat să împiedice intrarea poliției din Kosovo, care a dispersat mulțimea cu gaze lacrimogene.

Președintele Aleksandar Vucic a semnat un ordin de mobilizare a Armatei sârbe la cel mai înalt nivel și le-a ordonat militarilor să se deplaseze imediat în Kosovo.

Potrivit Euronews Serbia, membrii poliției din Kosovo au încercat mai întâi să intre în clădirea municipală din Zubin Potok dimineața, pentru a asigura instalarea noului primar albanez. Un grup de cetățeni i-a împiedicat, s-au retras, iar în Leposavic și Zvečan cetățenii s-au adunat în fața clădirilor municipale. 

Primarul din Zubin Potok, Izmir Zećiri, care a câștigat 197 de voturi la alegerile din 23 aprilie, a depus jurământul ieri în satul Čabra. Primarul din nordul orașului Kosovska Mitrovica, Erden Atić, a depus jurământul pe 19 mai și a câștigat 553 de voturi la alegeri.

Provincia Koovo și-a proclamat independența în 2008, după un deceniu de lupte de gherilă împotriva autorităților de la Belgrad. Albanezii reprezintă 90 la sută din populația regiunii Kosovo.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE