Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO solicită Kosovo să aplaneze tensiunile cu Serbia. ”Facem apel la toate părțile să soluționeze situația”

NATO a solicitat oficialilor din Kosovo să aplaneze tensiunile cu Serbia, după ce polițiștii kosovari au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe sârbii ce protestau față de preluarea primăriilor de către albanezi în nordul regiunii.

Confruntările care au avut loc vineri între poliția kosovară și protestatarii care se opun primarilor de etnie albaneză au făcut ca Armata Serbiei să fie în stare de alertă maximă de luptă și să deplaseze unități mai aproape de graniță.

”Îndemnăm instituțiile din Kosovo să aplaneze imediat (tensiunile, n.red) și facem apel la toate părțile să soluționeze situația prin dialog", a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a NATO, pe Twitter.

Potrivit acesteia, KFOR, misiunea de menținere a păcii coordonată de NATO în Kosovo, care este alcătuită din 3.800 de cadre, va rămâne vigilentă.

Președintele Serbia cere ajutorul misiunii NATO

Potrivit Euronews, președintele Aleksandar Vučić a afirmat că Serbia a cerut efectivelor NATO staționate în Kosovo să îi protejeze pe cetățenii sârbi de poliția kosovară.

Ministrul sârb al Apărării, Miloš Vučević, a făcut apel la misiunea KFOR să garanteze securitate în Kosovo, ca urmare a ciocnirilor care a avut loc vineri între Poliție și etnicii sârbi, soldate cu rănire a zeci de persoane. Din acest motiv, polițiștii de frontieră din Serbia sunt în alertă maximă.

"Armata Serbiei este, desigur, în legătură cu KFOR și ne așteptăm ca efectivele KFOR să se implice mult mai mult pe teren, să garanteze securitatea, libertatea, drepturile omului, cetățenilor săi care trăiesc pe teritoriul provinciei, astfel încât să nu fie divizată, fie că sunt sârbi, albanezi sau alte națiuni", a declarat vineri Vučević .

De altfel, oficialul sârb l-a acuzat pe premierul kosovar Albin Kurti că alimentează tensiunile cu Serbia.

"Kurti nu se va opri și va continua să desfășoare activități menite să agraveze și mai mult comunitatea sârbă", a adăugat el.

Potrivit Reuters, situația este în continuare tensionată în nordul Kosovo, unde efective de poliție puternic înarmate și dotate cu vehicule blindate păzesc clădirile municipalității. De altfel, premierul kosovar Albin Kurti a apărat acțiunile poliției în escortarea noilor primari.

"Este dreptul celor aleși în alegeri democratice să își preia funcția fără amenințări sau intimidări. Este, de asemenea, dreptul cetățenilor de a fi deserviți de acești oficiali aleși", a declarat Kurti sâmbătă pe Twitter.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE