Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul medical, victima ordonanței austerității. Spitalele sunt obilgate să nu mai facă cheltuieli până la sfârșitul anului

Ordonanța care taie cheltuielile bugetare pune în pericol funcționarea sistemului medical din România. Spitalele de stat nu vor mai putea să cumpere instrumentar medical sau să repare o ușă defectă la un salon. Mai mult, doctorii riscă să rămână fără banalele fișe de observație, extrem de importante în tratamentul și monitorizarea pacienților. Administrația Spitalelor București cere Guvernului să modifice ordonanța, astfel ca spitalele să fie scutite de măsurile de austeritate. 

Victimă a ordonanței austerității, sistemul medical din România are de suferit. Spitalele nu mai pot face cheltuieli până la sfârșitul anului, cum ar fi să cumpere cartușe pentru imprimantă sau topuri de hârtie. 

Ioan Furtună, manager Spitalul Colțea:Pare o banalitate, dar să știți că pacientul trebuie să plece cu o scrisoare medicală, cu un bilet de externare, trebuie să aibă consimțăminte la foaie, la foaia de observații. Nu poți să vii să spui pacientului: „Știți, când veniți la externare să ne aduceți și 10 foi!”

Ordonanța austerității, un atentat la sănătate

Managerii de spitale atrag atenția că ordonanța este un atentat la sănătate. Ordonanța interzice achiziția de obiecte aflate pe inventar, precum instrumentar medical, termometre sau aparate de luat tensiunea. Nici aparatura defectă nu poate fi reparată.

Liviu Oltean, manager Spitalul Colentina: ”Dacă eu dețin, vă dau un exemplu, nu știu, un număr de aparate de suport vital, dacă vreți, aparate de anestezie, dintre care un procent mi se strică tocmai în perioada asta nu am posibilitatea să-l repar.” 

Potrivit ordonanței, nici ușile defecte nu mai pot fi reparate. Managerul Institutul de Oncologie din Iași se teme că bolnavii vor avea de suferit în sezonul rece.

Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie, Iași: ”Nu mai avem voie deloc să încheiem contracte pentru reparații curente. Se întâmplă să avem o avarie la instalația de apă caldă sau instalația de canalizare a Institutului și trebuie să încheiem un contract de remediere a acestor deficiențe. Nu putem.” 

Medicamentele, echipamentele sanitare, dezinfectanții, dar și achizițiile prin programe naționale de sănătate, cum ar fi proteze de șold, sau achizițiile pe fonduri nerambursabile sunt exceptate. Administrația Spitalelor București cere Guvernului să facă o derogare pentru toate cheltuielile medicale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE