Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistem de amenzi în funcție de venit în Finlanda. O penalizare poate însemna și zeci de mii de euro

În Finlanda, amenzile pe care le poate primi un șofer neatent sau grăbit sunt în funcție de venitul acestuia. Astfel că, din punct de vedere financiar, o penalizare poate să nu însemne mare lucru sau poate fi foarte costisitoare.

Finlanda nu are un sistem de amenzi cu valori fixe pentru cei care nu respectă regulile în trafic. Țara are un sistem de amenzi de o zi pentru anumite infracțiuni, începând cu depășirea vitezei cu mai mult de 20 km/h. În general, valoarea unei amenzi reprezintă jumătate din salariul zilnic al celui vinovat.

În cazul depășirii vitezei legale, sistemul de penalizare în Finlanda îți aduce o amendă proporțională cu excesul de viteză. Cu cât un șofer depășește mai mult limita de viteză, cu atât este mai mare numărul de amenzi pe zi pe care le va primi.

“Dacă sunteți într-un loc de muncă bun, aveți un venit destul de mare, iar amenda este mai mare. Valoarea minimă este de 6 euro pe zi amendă, deci întotdeauna cel puțin atât, dar poate merge până la zeci de mii (de euro)”, a transmis un representant al Poliției din Finlanda.

Sistemul finlandez poate aduce valori imense ale penalizărilor. Un director de la compania Nokia, care conducea cu 15 kilometri peste limită, a trebuit să plătească 116.000 de euro.

Iar Finlanda nu este singura țară care aplică așa-numita pedeapsă progresivă pentru amenzi. Elveția folosește un sistem similar, iar în prezent deține recordul mondial în domeniu. Un șofer a fost amendat cu 3.600 de franci elvețieni pe zi pentru 300 de zile, iar asta înseamnă în total mai mult de un milion de franci elvețieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE