Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serviciile secrete ucrainene au descoperit trei rețele care ajutau bărbații să scape de război, contra cost

Pe lângă luptele cu rușii, de pe front, ucrainenii se luptă și cu corupția. De altfel, aceasta rămâne în continuare una dintre cele mai mari probleme privind eventualitatea aderării lor la UE. Între timp, serviciile secrete SBU au descoperit și au destructurat alte trei rețele prin care bărbații din Ucraina erau ajutați să se sustragă mobilizării și trimiterii lor în război, în ciuda legii marțiale existente.

5.000-12.000 de dolari pentru a scăpa de mobilizarea pentru război

Dacă la începutul războiului, existau voluntari să lupte pe front, acum sunt mulți care vor să scape. Sumele cerute erau cuprinse între 5.000 și 12.000 de dolari, conform agenției EFE. Cei care ofereau aceste servicii erau chiar lucrători din comisariatele militare.

"Contra unor sume de bani, ei ajutau potenţialii recruţi să plece în Uniunea Europeană cu documente false şi să se sustragă astfel mobilizării", a precizat SBU, într-un comunicat.

Unul dintre cei responsabili cu aceste falsificări de acte este un comandant al centrului de recrutare din regiunea Lvov. Cei care plăteau suma cerută erau ajutați să iasă din țară sub diverse pretexte, precum faptul că ar fi șoferi ai armatei, care aduc transporturi umanitare.

Și în Odesa a fost destructurată o rețea care oferea certificate medicale false sau diferite scutiri, pe aceste considerente, care susțineau incapacitatea lor fizică. Altă rețea era în Dnipro.

Legea marțială, intrată în vigoare de la începutul invaziei Rusiei, prevede că bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să aibă interdicție de a părăsi teritoriul Ucrainei, pentru a putea fi înrolați în armată în caz de necesitate. Iar pierderile mari determină armata să recurgă la mobilizări. Pot exista și excepții să nu te duci pe front, printre care motivele medicale sau cele familiale întemeiate. Totodată, sunt exceptați și cei care lucrează în domenii strategice.

Conform statisticilor, de la începutul războiului, autoritățile ucrainene au împiedicat în jur de 20.000 de persoane să fugă din țară. Datele Eurostat arată că peste 650.000 de bărbați ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani sunt înregistrați ca refugiați în țările din Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE