Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Septembrie, ultima lună de compensare cu 50 de bani a prețului carburanților

Suntem în ultima lună în care benzinăriile reduc prețul cu 50 de bani la litrul de carburant. Sunt două luni de când se aplică schema de compensare, suportată în mod egal de stat și de benzinari. Prețurile benzinei și motorinei sunt acum sub cele de dinaintea acordării acestei reduceri la pompă.

Motorina a depășit cu un leu benzina  

Diferența de preț între benzină și motorină a ajuns la un maxim istoric și a depășit un leu. Chiar înainte ca schema de compensare a prețului carburanților să intre în vigoare, prețul mediu al unui litru de benzină era 8,65 lei, iar al motorinei sărea de 9 lei. Dacă prețul unui litru de benzină este în continuă scădere de două luni deja, cel al motorinei a început să crească ușor înainte de finalul lunii august.

Comparativ cu luna trecuta, un plin de benzină costa cu aproape 20 de lei mai puțin. Pe fondul embargoului asupra petrolului rusesc, analiștii se aștepta ca diferența între prețul benzinei și al motorinei să se adâncească.

„În zona noastră este război. Consumul de diesel este în creștere. producția rafinăriilor românești nu acoperă cererea internă de diesel. România importă motorină, la benzină este ceva mai bine, suntem chiar exportatori,” a declarat Mihai Nicuț, jurnalist specializat pe energie.

Dintre marile orașe ale României, în București găsim cea mai ieftină benzină și motorină.  Compensarea cu 50 de bani pentru fiecare litru de carburant este în vigoare până la finalul lunii septembrie. Tot atunci ar trebui ca Guvernul să vină cu o evaluare a măsurii și să hotărască dacă o menține în vigoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE