Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Senatul SUA aprobă planul pentru climă și sănătate de peste 420 de miliarde de dolari

Senatul SUA a adoptat duminică marele plan al președintelui Joe Biden privind clima și sănătatea, după o noapte-maraton de dezbateri și nu mai puțin de 18 luni de negocieri. Aceasta este considerată o victorie a liderului de la Casa Albă, la mai puțin de o sută de zile de la alegerile la jumătate de mandat.

Prin voturile lor, senatorii democrați au aprobat acest plan de investiții de peste 430 de miliarde dolari. Acesta urmează să fie votat de Camera Reprezentanților săptămâna viitoare.

"Drumul a fost lung, dificil şi sinuos", a declarat liderul democrat al Senatului, Chuck Schumer, înaintea votului, potrivit Agerpres.

Adoptarea planului privind clima și sănătatea este rezultatul unor compromisuri cu aripa dreaptă a Partidului Democrat. Este vorba despre cea mai mare investiție angajată până acum de Statele Unite pentru climă - 370 de miliarde de dolari pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030.

Senatul SUA aprobă planul pentru climă și sănătate. Câți bani va primi un cetățean american datorită acestei reforme

Reforma prevede că un cetățean american va primi până la 7.5000 de dolari, credite fiscale pentru cumpărarea unei mașini electrice. De asemenea, instalarea de panouri solare pe acoperișul locuințelor va fi acoperită în proporție de 30%. Mai mult, acest plan ar trebui să permită întărirea rezistenței pădurilor în fața incendiilor care devastează vestul țării și care au luat amploare pe fondul încălzirii globale.

Cele mai poluante industrii vor primi câteva miliarde de dolari în credite fiscale pentru a facilita tranziția energetică. Măsura a fost intens criticată de aripa stângă a partidului care a trebuit să accepte forma textului legislativ, în lipsa agreării unui acord mai ambițios, după negocieri purtate mai multe luni.

Planul pentru climă și sănătate al președintelui Biden, votat de senatori după negocieri intense

Cu intenții de reformă încă de la momentul sosirii la putere, Joe Biden și-a văzut planurile îngropate de un senator moderat din tabăra democraților, Joe Manchin. Ținând cont de majoritatea fragilă a democraților din Senat, reprezentantul Virginiei de Vest, stat cunoscut pentru minele sale de cărbune, are practic drept de veto asupra acestor planuri promovate de președintele american. La sfârşitul lunii iulie, liderul democraţilor din Senat a reuşit în cele din urmă să obţină un compromis din partea lui Manchin, notează sursa citată.

De altfel, Bernie Sanders, un influent senator de stânga, a prezentat mai multe amendamente pentru a consolida aspectul social al textului legislativ.

Ce măsuri sunt incluse în planul pentru climă și sănătate

Planul prevede investiții în valoare de 64 de miliarde de dolari în sănătate şi reducerea treptată a preţului la anumite medicamente, care pot fi de până la zece ori mai scumpe decât în alte ţări bogate.

În schimb, progresiștii au fost nevoiți să abandoneze inițiativele privind grădiniţele şi colegiile publice gratuite şi o îngrijire mai bună pentru persoanele în vârstă.

În paralel cu aceste investiţii masive, proiectul de lege îşi propune să reducă deficitul public cu un nou impozit minim de 15% pentru toate companiile ale căror profituri depăşesc un miliard de dolari. Acesta urmăreşte să împiedice anumite corporaţii mari să folosească lacunele fiscale care le permiteau până acum să plătească mult mai puţin decât rata noţională.

Această măsură ar putea genera venituri federale de peste 258 de miliarde de dolari în următorii zece ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE