Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Selfie-ul care îți spune cum stai cu sănătatea. Noua tehnologie măsoară semnele vitale pe baza unei imagini

Un laborator de analize plasat în toaleta de acasă sau un video selfie care să le furnizeze medicilor date elementare despre starea ta de sănătate, acestea sunt doar câteva dintre invențiile prezentate la Salonul CES de la Las Vegas.

Un simplu video-selfie de 30 de secunde poate fi suficient pentru a monitoriza și a stabili principalii parametrii ai stării de sănătate. Aplicația concepută de mai mulți francezi le va permite medicilor să ajungă la un diagnostic preliminar cât mai repede posibil.

“Ne uităm la pielea feței. Și, astfel, observăm cum se mișcă sângele. Deci, este o analiză de semnal. Măsurăm cea mai pură undă de la analiza semnalului direct pe fața persoanei la ritmul respirator, ne uităm la piept și numărăm mișcarea acestuia (pentru a stabili ritmul cardiac)”, a spus Gael Constancin, reprezentant I-Virtual.

Medicii vor putea astfel să aibă datele de bază privind semnele vitale ale pacientului înainte de consultația propriu-zisă, ceea ce va ușura considerabil întregul proces.

Un alt dispozitiv inovator este ”toaleta smart”, capabilă să ofere o analiză a urinei și o eventuală modificare a biomarkerilor. Dispozitivul care transformă vasul de toaletă într-un mini-laborator are un diametru de 90 de mm și este conectat la o aplicație accesibilă pe telefonul mobil. Aplicația oferă rezultatele analizelor și recomandări medicale.

„Acesta este primul laborator de urină de acasă. Noi am reușit să facem în așa fel încât să încapă într-o toaletă, un laborator miniaturizat. Foarte important, pentru că urina are peste 3.000 de metaboliți. Așadar, o bogăție de informații care, în prezent, nu sunt folosite prea mult, deoarece este foarte dificil”, a explicat Elizabeth Coleon, reprezentant Withings.

Programul de vizualizare tridimensională fără ajutorul ochelarilor VR a făcut și el senzație la salonul de la Las Vegas. Experiența este asemănătoare hologramelor. Practic, obeictul privit pare să iasă pur și simplu din ecran și să capete viață. Sistemul folosește milioane de lentile și proiectează două imagini care construiesc o perspectivă tridimensională. Programul poate fi folosit de inginerii mecanici, de artiști, pentru dezvoltarea de jocuri, dar și în scop medical.

“Imaginați-vă, așadar, pe cineva care trece printr-o scanare RMN sau o scanare CT a creierului sau a inimii pentru a planifica modul în care va efectua o intervenție chirurgicală, se va deplasa printr-o arteră sau ceva de genul acesta”, a spus Sasha Krohn, reprezentant ASUS.

Printre proiectele tehnologice prezentate la târgul high-tech de la Las Vegas se numără și ”căruciorul smart”, dotat cu numeroși  senzori care monitorizează mediul înconjurător și îi pune în gardă pe prăniți în legătură cu eventuale pericole, fie că este vorba despre mașini sau biciclete.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE