Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful siguranței naționale din SUA va fi demis. Republicanii îl consideră responsabil de numărul record al imigranților mexicani

Republicanii din Camera Reprezentanţilor au votat pentru destituirea secretarului pentru Securitate Naţională, Alejandro Mayorkas. Acesta a fost acuzat că nu a respectat legile privind imigrația, ceea ce a dus la un număr record de imigranți la granița cu Mexicul. Procedura de demitere a lui Mayorkas a fost aprobată la diferență de doar un vot. 

De aproape 150 de ani, niciun secretar de stat american nu s-a mai confruntat cu o asemenea procedura. De asemenea, este pentru prima dată când un secretar de stat în funcție este pus sub acuzare.

Rebecca Santana, Associated Press, reporter pe probleme de Securitate Națională: ”Punerea sub acuzare este un instrument pe care Congresul îl poate folosi pentru a încerca să scape de anumiți oficiali, dar este rar ca acesta să fie folosit în cazul unui secretar de cabinet. Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în 1876.”

Acuzațiile aduse lui Mayorkas

Procedura de demitere a lui Mayorkas vine în contextul în care siguranța frontierelor este una dintre principalele teme politice în campania electorală. Și Donald Trump folosește situația imigranților pentru a-l ataca pe Joe Biden.

Rebecca Santana, Associated Press, reporter pe probleme de Securitate Națională: ”Așadar, secretarul pentru Securitate Națională, Mayorkas, va rămâne probabil în funcție. Dar, într-un an electoral, republicanii sunt capabili să își concentreze atenția asupra unor probleme despre care știu că sunt importante pentru alegători: imigrația și politica de frontieră.”

Recent, Mayorkas a negociat în Senat un pachet legislativ pentru securitatea frontierelor, semnat atât de democrați, cât și de republicani. Propunerea legislativă urmează să fie votată și în Camera Reprezentanților, însă șansele ca ea să treacă sunt aproape inexistente.

Rebecca Santana, Associated Press, reporter pe probleme de Securitate Națională: ”Acum, problema merge la Senat. Senatul poate fie să organizeze un proces pe baza articolelor de destituire, fie să decidă să trimită problema la o comisie pentru o anchetă proprie. Asta ar însemna că nu va exista nicio decizie imediată. Însă, în orice caz, este puțin probabil să existe o condamnare în Senat.”

Procedura de demitere, care în trecut era rar folosită în SUA, a devenit acum o măsură de control constituțional asupra executivului, dar și o armă politică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE