Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful securității cibernetice din Germania, demis pentru presupuse legături cu Rusia

Publicat de: Oana Stoica

Șeful agenției naționale de securitate cibernetică a Germaniei, Arne Schönbohm, a fost demis în urma unor informații privind posibile legături cu serviciile de informații rusești.

Ministrul german de interne Nancy Faeser l-a demis pe Arne Schönbohm din funcția de șef al agenției BSI (Oficiul Federal pentru Securitatea Informației), a anunțat agenția germană de presă dpa, potrivit Euronews.

Presupuse legături cu Rusia

Schönbohm a cofondat în urmă cu un deceniu un grup de securitate cibernetică care reunește experți din instituții publice și din sectorul privat. Presa germană a relatat că unul dintre membrii săi este o companie fondată de un fost agent al serviciilor secrete rusești și că Schönbohm ar fi menținut relații cu acest grup.

Guvernul german a declarat în urmă cu mai bine de o săptămână că investighează rapoartele în mod cuprinzător.

„Aceste acuzații trebuie să fie investigate în mod decisiv", a declarat pe 10 octombrie Konstantin von Notz, șeful comisiei parlamentare de supraveghere a agențiilor de informații din Germania.

Îngrijorare că Germania ajunge ținta Rusiei

În Germania există o îngrijorare tot mai mare că infrastructura critică a țării ar putea fi ținta Rusiei din cauza sprijinului acordat de Berlin Ucrainei - un lucru asupra căruia BSI a avertizat în ultima vreme.

Acuzațiile la adresa lui Schönbohm au venit în timp ce poliția germană investiga un act de „sabotaj" asupra infrastructurii feroviare a țării, unii oficiali arătând cu degetul spre Rusia în urma exploziilor de la gazoductul Nord Stream.

Cabluri importante de comunicații au fost tăiate în două locații pe 8 octombrie, ceea ce a dus la întreruperea serviciilor feroviare în nordul țării timp de trei ore și a provocat haos pentru mii de pasageri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE