Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germanii, tot mai afectați de inflație, au început să își vândă lucrurile la casele de amanet

Germania se vede confruntată cu o inflație record, cea mai mare în ultimii 70 de ani. În septembrie prețurile au fost cu zece procente mai mari în comparație cu luna similară a anului trecut. Cei mai loviți sunt oamenii cu venituri mici, care încep să vândă lucruri de prin casă.

Creșterea industriei de amanet

Pe măsură ce Germania simte tot mai acut creșterea inflației, rapoarte oficiale arată o creștere a industriei de amanet din țară. Un număr tot mai mare de persoane își duc la amanet bunurile de valoare - în schimbul unui împrumut cu dobânzi și comisioane.

„Nu-ți mai permiți nimic. Cumpărăturile alimentare sunt un dezastru. Am și copii de care trebuie să am grijă. Deci, trebuie să renunț la aspiratorul meu iubit,” a declarat o localnică.

„Ca o bancă, o casă de amanet este un indicator al situației economice dintr-o țară,” a explicat Nikolaus Bode, proprietar casă de amanet.

Asta înseamnă că popularitatea în creștere a magazinelor de amanet ar putea fi un motiv de îngrijorare. În cazul în care clienții nu reușesc să ramburseze împrumutul, amanetul poate vinde articolul și poate păstra banii din vânzare. Dar, în ciuda riscurilor, astfel de afaceri sunt în plină expansiune.

Inflația, în continuă creștere

„Nu am văzut niciodată o astfel de creștere. De multe ori am avut mai mulți clienți, cum ar fi în timpul crizei financiare. Dar nu ca acum. Acestea sunt vremuri economice foarte grele,” a explicat Nikolaus Bode, proprietar casă de amanet.

Persoanele cu venituri medii și așa-numita clasă de mijloc se îndreaptă din ce în ce mai mult către astfel de locuri. Ca domnul Blumenthal, care, după ce a fost forțat să își închidă restaurantul, acum trebuie să renunțe la mașina personală.

„Am obligații (financiare) pe care trebuie să le achit. La sfârșitul lunii. Am nevoie de opt mii de euro,” a spus Peter Blumenthal, om de afaceri.

La fel ca toți oamenii aflați într-o astfel de situație, el va putea să-și recupereze bunurile numai după ce împrumutul a fost rambursat cu dobânda de rigoare. Cum inflația din Germania nu dă semne de încetinire, nici profiturile acestei industrii de împrumuturi rapide nu par să scadă în viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE