Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olaf Scholz: „O extindere a UE spre Est este un câştig pentru noi toţi”

Cancelarul german Olaf Scholz a lansat sâmbătă un nou apel la reformarea Uniunii Europene, pentru a permite aderarea de noi membri, potrivit Agerpres.

Într-un discurs susţinut în cadrul Congresului Socialiştilor Europeni, care are loc la Berlin, Scholz a mai spus că principiul conform căruia este nevoie de unanimitate pentru deciziile legate de politica externă şi politica fiscală ar trebui abandonat treptat. Dar, a recunoscut el, va fi necesară o mare putere de convingere.

„Însă o spun clar: dacă aspiraţia noastră este o Europă geopolitică, atunci deciziile luate cu o majoritate sunt un câştig, nu o pierdere de suveranitate”, a declarat cancelarul german în faţa delegaţilor Partidului Socialiştilor Europeni (PES).

Olaf Scholz a spus că Uniunea Europeană îşi va respecta promisiunea față de țările cu statut de candidat, printre acestea numărându-se mai multe state din Balcani, Ucraina şi Republica Moldova.

„Susţin extinderea UE”

„O Uniune Europeană cu 27, 30, 36 de state şi cu peste 500 de milioane de cetăţeni liberi şi egali poate avea o greutate şi mai mare în lume. Susţin extinderea UE. O extindere a UE spre Est este un câştig pentru noi toţi”, a declarat Scholz.

Cu toate acestea, este important ca îngrijorările ţărilor mai mici să nu fie ignorate, a atras atenţia cancelarul german.

De la preluarea funcţiei de cancelar, Sholz a făcut din extinderea UE pentru a include Balcanii şi alte state o prioritate a politicii sale externe. Subiectul a căpătat o urgenţă şi mai mare după invazia rusă din Ucraina, care a devenit ţară candidată la UE la începutul verii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE