Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Securitatea, o preocupare tot mai mare după cutremurele din Turcia. Corespondent Euronews: „În jurul nostru vedem tot mai mulți ofițeri înarmați”

A trecut o săptămână de când cele două cutremure majore au zguduit Turcia și Siria. Unele clădiri au fost complet distruse. În prezent, oficialii guvernamentali încearcă să ofere ajutor. Iar sute, dacă nu chiar mii de oameni se află încă pe străzi, dormind în aer liber, și așteptând vești de la cei dragi care ar putea fi încă sub dărâmături.

Corespondentul Euronews Anelise Borges se află în sudul Turciei, de unde transmite cele mai recente informații cu privire la situația de după cutremur.

Echipele de căutare și salvare continuă operațiunile și, în unele cazuri, aceste misiuni dau rezultate miraculoase. O femeie a fost salvată în viață după 140 de ore petrecute sub dărâmături.

Situația este una foarte complicată pentru autorități, care se confruntă acum cu încă și mai mulți factori. Preocupările legate de securitate au devenit o realitate aici, în Antakya, iar oficialii guvernamentali susțin că jafurile constituie un pericol semnificativ.

„În jurul nostru vedem tot mai mulți ofițeri înarmați și am auzit informații potrivit cărora Germania și Austria au suspendat momentan operațiunile din cauza acestor probleme de securitate. Așadar, la o săptămână de la incident, imaginea este foarte complexă, iar oamenii de aici vor avea nevoie de mai mult de o săptămână pentru a procesa ceea ce li s-a întâmplat. Au fost necesare doar 90 de secunde pentru ca lumea lor să fie dată peste cap. Va fi nevoie de foarte mult timp, luni, dacă nu chiar ani, pentru ca acest oraș să o ia de la capăt”, a precizat Anelise Borges.

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,7 a lovit luni, 6 februarie, sud-estul Turciei și Siria, potrivit AFAD (Organizația de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia). Un al doilea seism, de 7,6, a avut loc câteva ore mai târziu. Numărul deceselor confirmate depășește 34.000, iar numărul răniților este de peste 92.600.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE