Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretul măștilor venețiene. Cât plătesc turiștii pentru un curs în care învață să își facă propria mască

Este vremea carnavalului, la Veneția, când orașul se umple de măști colorate. De-a lungul canalelor, găsim sute de magazine care vând măști, dar sunt puțini cei care cunosc tainele acestui vechi meșteșug. Dacă ajungeți în Veneția în această perioadă, puteți învăța de la localnici arta de a face măști.

Într-un mic atelier, aflat lângă piața San Marco, Giorgio realizează manual cele mai bizare și fantastice măști. Are 66 de ani și s-a apucat de acest meșteșug în anii '70 când tradiția carnavalului venețian a fost reînviată. Giorgio începe cu o schiță, apoi face o sculpură din lut pe care o acoperă cu hârtie înmuiată în apă.

Giorgio Galasso, artizan: „Pentru a realiza ghipsul, trebuie să faci mai întâi o sculptură din lut, o acoperi cu ipsos și o pui la păstrat timp de o săptămână. Când s-a uscat, îndepărtezi lutul. Aplici cu lipici hârtia-machetă, o hârtie canvas profesională, și construiești masca.”

Unele măști sunt decorate cu aur

Masca este decorată cu pene sau chiar aur. În perioada carnavalului, în fiecare zi, 7-8 turiști îi calcă pragul atelierului. Plătesc 50 de euro pentru o oră în care învață pas cu pas să-și creeze propria mască.

Giorgio Galasso, artizan: „Timp de o oră, le transmitem tradiția noastră celor care vin să facă acest curs, toate "cunoștințele" noastre.”

Fiul său îi este ucenic și-l ajută să ducă mai departe acest meșteșug.

Nicolo, artizan: „Li se oferă o selecție de aproximativ 12 modele, schițăm (n.r. pe mască) un design la fel ca cele pe care le avem zilnic în magazin, îi învățăm să picteze și, în timpul activității, le povestim câte ceva despre Veneția.”

Turiștii sunt fascinați de această lume plină de sclipici, culori și forme extravagante.

Turistă: „Mi-a plăcut să fac măști la acest eveniment de la Veneția. Îmi place arta, am fost foarte fericită că am putut să o pictez singură.”

Turist: „Când mă plimbam prin Veneția, am încercat să îmi fac o idee despre cum aș vrea să fie masca mea, dar, în timp ce o realizam, mi-am schimbat designul de cel puțin trei ori.”

Măștile oferă un aer de mister în timpul carnavalului de la Veneția, festivitate care ține până pe 21 februarie. Cu secole în urmă, măștile făceau barierele dintre clasele sociale să dispară. Aristocrații puteau ieși la plimbare fără să fie arătați cu degetul de cei săraci și toată lumea se saluta pe stradă cu "Bună ziua, doamna Mască!

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE