Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretar de stat în Ministerul Energiei, reacție după ce ordonanţa pentru consumatorii care vor preț plafonat la energie a fost publicată

Guvernul a publicat ordonanță prin care elimină declarațiile pe propria răspundere pentru cei care au mai multe locuri de consum de energie electrică. Secretarul de stat în Ministerul Energiei George Niculescu a vorbit, pentru Euronews, despre efectele OUG și despre situația care a dus la impunerea actului normativ.

Proiectul ar urma să fie aprobat după Crăciun, potrivit ministrului Virgil Popescu. După ce ordonanța va intra în vigoare, cei care dețin mai multe locuințe vor beneficia de preț plafonat la energie pentru toate locurile de consum, în funcție de cum se încadrează în plafoanele deja anunțate.

Vor depune declarații pe proprie răsăundere familiile monoparentale, cele cu trei copii și cei care folosesc dispozitive medicale.

Acestea trebuie depuse înainte de finalul acestui an.

George Niculescu: „Am intervenit rapid”

”Este vorba despre o ordonanță pe care am pus-o, așa cum a fost prezentat mai devreme pe site-ul Ministerului Energiei chiar astăzi. Practic, ordonanța de urgență abrogă alineatul 10 din vechea lege care prevede obligația depunerii acestei declarații pe proprie răspundere pentru a beneficia de prețul plafonat pentru mai multe proprietăți.

În tot demersul legislativ de plafonare și facturilor la energie electrică, Ministerul Energiei a avut de fiecare dată propunerea pentru a reglementa această situație pentru toate lucrurile de consum, practic acum, prin această ordonanță de urgență, venim și restabilim situația care era și în septembrie, când prețul plafonat se aplica pentru fiecare loc de consum, indiferent de câte apartamente dețineau consumatorii.

Cred că presiunile de ordin bugetar au făcut ca să stabilească această lege (a depunerii declarației pe propria răspundere), de a restrânge cumva numărul beneficiarilor. Cred că important este că Guvernul a reacționat rapid, această ordonanță de urgență se va adopta în următoarea ședință de Guvern, care este săptămâna viitoare, deci practic legea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie, ordonanța care modifică legea intră în vigoare înainte de 1 ianuarie, înainte ca legea să producă efecte.

Încerc să transmit că am sesizat o problemă, am intervenit rapid. Sunt situații cu care ne confruntăm, care sunt fără precendet nu doar în România, ci în tot contextul acesta european în care ne aflăm, în care toate statele membre încearcă să ia măsuri în beneficiul consumatorului. E necesar să ținem pasul cu tot ce se întâmplă la nivel european. Noi de asta suntem, să luăm cele mai bune soluții în favoarea consumatorului”, a declarat secretarul de stat George Niculescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE