Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. A fost publicată Ordonanţa care elimină declaraţia pe proprie răspundere pentru consumatorii care vor preț plafonat la energie

UPDATE. Clienţii casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă nu vor mai avea obligaţia de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat, potrivit unui proiect de OUG publicat marţi seara de Ministerul Energiei.

Vor trebui să depună în continuare această declaraţie pe proprie răspundere, pentru a beneficia de un preţ plafonat la energie, clienţii casnici care folosesc aparate medicale, familiile cu minimum trei copii şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil.

Știrea inițială

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, marți că declarația pe propria răspundere pentru ca românii să beneficieze de plafonarea prețului la energie va fi eliminată printr-un proiect de ordonanță solicitat de premierul Nicolae Ciucă.

Virgil Popescu a explicat că proiectul prin care va fi eliminată declarația pe propria răspundere pentru plafonarea prețului la energie va fi aprobat în ultima ședință de Guvern din 2022.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare.

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum.

Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, a scris Virgil Popescu, ministrul Energiei, pe Facebook.

Ce prevede proiectul de ordonanță care elimină declarația pe propria răspundere pentru plafonarea prețului la energie

Ministerul Energiei a făcut public, pe site-ul instituției, proiectul de ordonanță prin care este eliminată reglementarea privind depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere în care trebuie precizat locul consum la care se acordă preţurile plafonate la energie electrică. 

Actul normativ aduce modificări OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 și poate fi accesat AICI.

PSD a cerut eliminarea declarației pe propria răspundere pentru a beneficia de plafonarea prețului la energie electrică.

PSD a anunțat că va propune coaliție de guvernare ca Executivul „să dispună în regim de urgență eliminarea reglementării privind depunerea unei declarații pe proprie răspundere în care trebuie precizat locul consum la care se acordă prețurile plafonate la energie electrică”.

„Formularea din lege este neclară, iar aplicarea ei ar introduce discriminări, în special în cazul chiriașilor care se încadrează în limitele de consum pentru care se acordă prețuri mai mici la energia electrică. Totodată, o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privința gestionării unui număr mare de declarații ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Prin urmare, PSD va propune revenirea la formularea care a fost adoptată de Senat, care nu conținea această prevedere. Se vor menține însă declarațiile pe proprie răspundere în cazul familiilor cu cel puțin trei copii, familiilor monoparentale și al persoanelor cu dizabilități care au nevoie de aparatură medicală. În aceste situații, declarația pe proprie răspundere este necesară pentru acordarea unui beneficiu special, destinat exclusiv acestor trei categorii de consumatori”, se arată într-un comunicat al PSD.

Ce conține Ordonanţa care elimină declaraţia pentru cei cu mai multe locuri de consum

„Această abordare, pe lângă faptul că se poate dovedi a fi laborioasă, poate afecta grav persoanele care locuiesc cu chirie, persoane care, chiar dacă în conformitate cu consumul lunar realizat sau dacă se găsesc în situaţiile speciale menţionate la art. 1 alin (1) lit a), pct. ii), iii) sau iv) ar avea dreptul să beneficieze de preţ plafonat, nu ar putea beneficia de facilităţile oferite în lipsa unei eventuale declaraţii depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică", se explică în nota de fundamentare.

Mai mult, prin aplicarea respectivei prevederi consumatorii casnici sunt trataţi diferit faţă de operatorii economici care beneficiază de facilităţile oferite de Legea nr. 357/2022 la toate locurile de consum, nu numai la un singur loc de consum.

„Este necesar ca toţi consumatorii casnici să poată beneficia de facilităţile stabilite prin actele normative în vigoare, să nu existe discriminări faţă de potenţialii beneficiari, să se evite situaţiile care ar putea conduce la afectarea consumatorilor cei mai vulnerabili, care nu deţin în proprietate o locuinţă, iar singurul criteriu care trebuie avut în vedere în acordarea facilităţilor oferite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai menţionează în document.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE