Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta lovește în agricultori și zootehniști

Seceta afectează producția de cereale, însă pune în pericol și animalele. Fermierii estimează că suprafața calamitată la nivelul întregii țări va crește în următoarea perioadă, iar unii fermieri vor avea pierderi care pot ajunge până la 100%.

Nici crescătorii de animale nu stau mai bine. Chiar dacă ar oferi orice preț pentru furaje, acestea nu se găsesc.

Producțiile, la jumatate față de estimări

Ultimele estimări ale fermierilor arată că producțiile de porumb și floarea soarelui vor fi aproape la jumătate față de cifrele avansate la începutul anului. Astfel, recolta de porumb va ajunge la doar opt milioane de tone, iar cea de floarea soarelui la 2,2 milioane de tone. Totuși, autoritățile și fermierii spun că nu trebuie să ne facem griji pentru consumul intern, ci pentru cât vom plăti pentru mâncare.

Vlad Macovei, președinte Forța Fermierilor: „În momentul acesta avem pierderi majore. Suntem în situația de a avea pierderi de 100% la porumb și la floare și la culturile de toamnă: grâu și rapiță. Avem recolte de sub o tonă la grâu, ceea ce pentru orice fermier care se ocupă doar de asta înseamnă faliment clar.”

Florian Ciolacu, director Clubul Fermierilor Români: „Trebuie să nu ne facem din punctul de vedere al asigurării consumului intern. Pentru porumb, consumul intern este de 3.5 - 3.7 milioane de tone, deci noi producem mult mai mult decât consumul intern, pentru floarea soarelui 1.2-1.3 millioane de tone.”

Prețul furajelor a explodat

Crescătorii de animale cer un plan de organizare la nivel guvernamental, astfel încât toți fermierii să aibă acces la furaje.

Vlad Macovei, președinte Forța Fermierilor: „În zootehnie la fel, prețul furajelor a explodat. În unele zone nu se găsesc. Fermierii sunt dispuși să plătească aproape oricât și nu găsesc furaje.”

Florian Ciolacu, director Clubul Fermierilor Români: „Este o problemă de organizare, cei care sunt mici fermieri și nu au capacitatea să se asigure ar trebui să facă parte dintr-un plan de urgență, de reziliență, de stabilitate pentru asigurarea funcționării afacerii lor, cu disponibilitățile de cereale care există la nivelul României.”

Seceta pedologică a afectat toată țara

În ședința de Guvern, ministrul agriculturii, Petre Daea, a spus că seceta pedologică a afectat toată țara, iar de la intrarea Dunării în România şi până în judeţul Giurgiu nu există nicio posibilitate de irigare, pentru că nivelul fluviului a scăzut.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Până în județul Giugiu nu avem nicio posibilitate de irigat. Seceta pedologică a ocupat toata țara. Nu există niciun colțișor din țară unde să nu avem secetă pedologică. În multe judeţe ale ţării porumbul, ca şi furaj, nu mai poate alimenta fermele zootehnice care folosesc în raţia furajeră această cereală atât de necesară.”

Unul dintre efectele secetei va fi creșterea prețurilor la alimente, fie că vorbim de cereale, lactate sau carne.

Prețurile alimentelor vor crește constant

Vlad Macovei, președinte Forța Fermierilor: „Trebuie să ne obișnuim că prețurile la alimente vor crește constant. Întrebarea e dacă ne putem asigura securitatea alimentară în România.”

Florian Ciolacu, director Clubul Fermierilor Români: „Din punct de vedere al prețului nu în România se agregă condițiile pentru stabilirea prețului. Sunt factori interni care determină, influențați și de războiul din Ucraina, și de costurile suplimentare ale energiei, dar prețurile nu vor fi determinate principal aici în România.”

Ultimele informații prezentate de Ministerul Agriculturii arată că suprafaţa totală afectată de secetă a urcat la 150.565 hectare, conform datelor comunicate de 20 judeţe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE