Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se poate și școală, și înot? Răspunsul campionului european Vlad Stancu

Sportivul român Vlad Stancu a vorbit la Euronews România, împreună cu antrenoarea sa, Iulia Becheru, despre performanțele sale și despre cum echilibrează viața personală cu performanța în natație.

Vara, perioadă de antrenamente

Deși vara este o perioadă de vacanță pentru sportivi, pentru Vlad aceasta este în continuare o perioadă de antrenamente.

Iulia Becheru: „Vara, în general, sportivii, înotătorii de performanță iau vacanță și el nu, și va fi o provocare să îl ținem antrenat așa, la capacitate maximă, cât alții sunt în vacanță, dar sunt convinsă că va reuși, pentru că își dorește foarte tare și este motivat și cred că și rezultatele de la acest campionat îi aduc un boost de putere și de energie ca să meargă mai departe.”

Cursa de 1500 metri liber masculin

Vlad Stancu a reușit să obțină aurul în proba de 1.500 m liber masculin, la Campionatele Europene de înot pentru juniori de la Otopeni.

Vlad Stancu: „Împreună cu doamna antrenor am analizat cursa adversarului meu și am vrut să ne ținem după el, să stau <în coastele lui>, să îl chinui și în ultimii ba 500, ba 200 de metri să accelerez și să îl înving, iar așa s-a întâmplat.”

De unde vine dorința de a câștiga?

Vlad Stancu: „Faptul că îmi doresc să ajung pe cele mai mari podiumuri din lume, de la cele mai mari concursuri. Este un anumit feeling când câștigi, când bați un record național, care să îți intră în sânge și pe care vrei să îl repeți.”

Cum echilibrează sportivul studiile și pasiunea

Se poate școală cu înot?

Vlad Stancu: „Da, eu sunt la un liceu sportiv, la Colegiul Național Emil Racoviță. Îi mulțumesc dirigintei mele, Maria Stoica, că mă sprijină, mă ajută la note, teze, teste. Și da, se poate.”

Antrenoarea sa a adăugat că Vlad încearcă să păstreze un echilibru între școală și antrenamente.

Iulia Becheru: „Există momente când este plecat în cantonament sau la competiții și lipsește de la școală sau există momente când anumite ore se suprapun cu antrenamentele și trebuie să lipsească de la școală ca să poată să fie prezent la antrenamente, însă întotdeauna are grijă să recupereze și să își facă și temele, să nu rămână în urmă nici cu școala.”

Îl vom vedea pe Vlad Stancu, peste 2 ani, pe podiumul de la Jocurile Olimpice?

Iulia Becheru: „Primul pas este calificarea, care nu este deloc ușoară, deși ne apropiem, cu pași rapizi. Calificările încep abia la anul în martie, în 2023, perioada de calificare. Iar acum să vedem și în funcție de cum merge pregătirea, ce fel de obiective ne setăm la început de sezon. În general, avem o discuție, setăm obiectivele, discutăm despre unde ne vedem la final de sezon, ce pași parcurgem, ce concursuri și cum trebuie să facem ca să ajungem unde ne propunem.”   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE