Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scurgere de date la AEP. Adresele și CNP-ul a 1.300 de experți electorali, la liber. Toni Greblă: ”A fost o eroare umană regretabilă”

Alianța Dreapta Unită îi cere demisia lui Toni Greblă de la conducerea Autorității Electorale Permanente, după scurgerea de informații, pe fondul unei neglijențe a personalului. Datele personale, inclusiv adresele și codul numeric a 1.300 de experți electorali, au fost la liber pe un mail intern timp de mai multe ore, situația fiind raportată ieri Autorității Naționale de Supraveghere a Datelor cu caracter personal.

A fost o eroare umană, din cauză că angajații Aep sunt suprasolicitați, transmite instituția. Oamenii au lucrat în aceste zile până la miezul nopții pentru verificarea listelor cu semnături depuse de partidele politice pentru alegerile europarlamentare.

În direct la Euronews România, Toni Greblă, președintele AEP, a explicat că nu a fost vorba despre un atac cibernetic și nici despre vreo scurgere de informații.

A fost pur și simplu o eroare umană regretabilă, o eroare umană, probabil care se produce foarte rar.

Un angajat al AEP a transmis 48 de e-mailuri la fiecare județ, respectiv la birourile de sector. Toate au fost transmise pe mailul securizat al Autorității Electorale Permanente care cu greu poate să fie atacat.

Din eroare, acuzând oboseala de două-trei zile, a transmis un mail care cuprindea lista experților electorali dintr-un anumit județ pe mailul public al instituției unde a rămas aproximativ o oră până când a fost șters”, a afirmat Toni Greblă, la Euronews România.

Anchetă internă după scurgerea de date de la AEP. Toni Greblă: ”Luni vor lua măsuri împotriva persoanelor care au dat dovadă de o asemenea neglijență”

”Imediat ce am aflat, am declanșat o anchetă internă. Am văzut care a fost circuitul și am informat, așa cum e prevăzut de lege, Autoritatea pentru supravegherea datelor cu caracter personal. Ancheta internă este gata. Luni voi lua măsuri împotriva persoanelor care au dat dovadă de o asemenea neglijență care a permis această expunere a unei liste cu date personale ale unor oameni pentru un anumit termen, pe un site public.

În intervalul de o oră când această listă a putut fi accesată de aproape oricine, a fost accesată de 30 de persoane. În mod sigur, a fost accesat de către persoanele care doreau să vadă dacă sunt înscrise sau nu pe această listă. În afară de CNP și domiciliu, restul nu au acest caracter de date cu caracter personal, pentru că lista aceea este afișată la fiecare secție de votare. CNP-ul și domiciliul au apărut în spațiul public.

Sunt persoane obișnuite, IT-iști de obicei. Nu cred că este interesul cuiva să facă o captură de pe acest site și să folosească aceste date în mod nelegitim, a mai spus șeful AEP.

De asemenea, Toni Greblă a anunțat că luni va lua măsuri împotriva ”celor trei-patru angajați care au contribuit la această scurgere de informații”.

”Marja începe de la avertisment și se termină cu încetarea raporturilor de muncă. Voi lua o măsură proporțională cu neglijența de care au dat dovadă.

Sunt mai multe persoane, pentru că unul a fost cel care a inițiat acea listă, șeful lui care nu verificat modul în care se transmite și apoi cei din sistemul IT care la fel au dat dovadă de ușurință în a pune pe un site care era destinat publicului să pună un tabel care se vedea imediat că în el sunt cuprinse date cu caracter personal”, a mai spus Greblă.

Șeful AEP: ”O breșă de securitate este aproape imposibil să se producă”

”În înțelesul legii, nu e un incident major de securitate. Nu este vorba despre o culpă a cuiva pentru că nu a luat măsurile de securitate cibernetică necesare protejării sistemului informatic.

Vreau să asigur că toate comunicările pe care le face AEP în desfășurarea procesului electoral sunt făcute pe site-uri, mailuri și circuite securizate. O breșă de securitate este aproape imposibil să se producă.

Aceasta a fost o neglijență care viza modul cum sunt constituie cu personal tehnic birourile secțiilor de votare și ale circumscripțiilor cu personal IT”, a mai explicat președintele AEP.

Reacția lui Toni Greblă după ce Opoziția i-a cerut demisia: ”Sunt jocuri politice”

”Nu răspund la atacuri care fac parte din jocul politic. Am explicat ce s-a întâmplat. Există Autoritatea pentru supravegherea datelor cu caracter personal care va face o anchetă și va stabili cât de grav a fost această expunere a unor date cu caracter personal pentru o oră în spațiul public și va recomanda măsuri în consecință. Restul sunt jocuri politice la care AEP nu ia parte”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE