Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia face un pas către decriminalizarea legilor avortului

Parlamentul polonez a propus patru proiecte de lege privind liberalizarea legilor avortului unei comisii bipartizane speciale.

Acesta este un semn de cooperare între partidele din coaliția de guvernământ, în ciuda diviziunilor ideologice.

"Am promis că vom înceta certurile și ne-am ținut de cuvânt... Am făcut-o din respect pentru democrație și preocupare pentru durabilitatea coaliției. Acum lăsăm soarta acestor proiecte de lege în mâinile membrilor comisiilor", președintele parlamentului. Szymon Holownia a scris pe X după votul de vineri.

Drepturile femeilor sunt importante în Polonia, care, în timpul fostului guvern naționalist, a introdus o interdicție aproape totală a avortului în 2021, încorporând valorile sociale conservatoare în lege în timpul guvernării sale de opt ani.

De la câștigarea alegerilor din octombrie, coaliția premierului Donald Tusk, care cuprinde partide și de stânga și de dreapta, a restabilit finanțarea publică pentru fertilizarea in vitro și a votat pentru modificarea regulilor privind accesul la contracepția de urgență.

Ce presupun proiectele de lege

Cu toate acestea, cele trei partide din coaliție prezintă patru proiecte de lege în acest sens: două care permit întreruperea fără restricții până la 12 săptămâni de sarcină și unul care depenalizează procedura.

Al patrulea proiect de lege, propus de partidul creștin-democrat Third Way din Holownia, restabilește dreptul la avort în cazurile de anomalii fetale, revenind la situația de dinaintea hotărârii Curții Constituționale din 2020 care interzicea astfel de proceduri.

Conform legislației în vigoare, avortul este legal numai în caz de viol, incest sau pericol pentru sănătatea sau viața femeii.

Cele patru proiecte de lege vor fi acum dezbătute de comisia parlamentară specială. Nu este clar cât de mult ar putea dura, dar unii parlamentari au sugerat până la alegerea unui nou președinte anul viitor.

Este de așteptat ca actualul președinte Andrzej Duda, un aliat conservator al fostului partid de guvernământ Lege și Justiție (PiS), să se opună oricărei modificări aduse legislației privind avortul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE