Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avortul gratuit în Spania, doar pe hârtie. Cu ce probleme se confruntă femeile din țara europeană

Spania a adoptat recent o reformă menită să îmbunătățească accesul inegal la avort, dar aplicarea legii a fost deficitară în unele comunități autonome, iar alegerile regionale, care ar putea duce la un avans al unui partid de extremă dreapta, au alimentat temerile că noua lege ar putea fi aproape abandonată în unele zone.

Reforma, care vizează îmbunătățirea accesului la avort prin obligativitatea ca fiecare dintre cele 17 comunități autonome ale țării să ofere această procedură în spitalele publice, inclusiv în cele cu guverne locale conservatoare și de dreapta, a intrat în vigoare în martie.

Dificultățile de acces la procedură prin intermediul sistemului public de sănătate, inclusiv timpii lungi de așteptare sau distanța până la cea mai apropiată clinică, au forțat anterior multe femei însărcinate să apeleze la servicii private cu un preț care variază uneori între 300 și 700 de euro.

Acesta a fost cazul Mireyei, în vârstă de 30 de ani, care are o afecțiune preexistentă, ceea ce face ca avortul să fie mai riscant decât de obicei. Când a avut nevoie de această procedură anul trecut, atât centrul de asistență medicală primară, cât și un spital public din Barcelona i-au spus să apeleze la un cabinet privat, unde a ajuns să plătească 1 200 de euro pentru operația și îngrijirea de care a avut nevoie peste noapte.

Cea mai recentă reformă este, de asemenea, menită să le ofere tinerelor de 16 și 17 ani dreptul de a face avort fără consimțământul unui părinte sau al unui tutore și elimină perioada obligatorie de reflecție de trei zile care, anterior, le obliga pe femei să aștepte 72 de ore înainte de a putea programa procedura.

”Nici măcar această opțiune nu există”

Avortul a fost liber și legal în Spania - cel puțin în teorie - de când legea privind sănătatea sexuală și reproductivă și avortul a fost adoptată pentru prima dată de fostul prim-ministru José Luis Rodríguez Zapatero în 2010.

Dar, în practică, capacitatea femeilor de a avea acces la avort depinde de unde locuiesc. În unele comunități autonome, cum ar fi La Rioja, majoritatea medicilor din spitalele publice au refuzat să efectueze procedura din motive de credință religioasă, așa-numita obiecție de conștiință.

La Rioja a fost guvernată de Partidul Popular conservator timp de 24 de ani, înainte de a fi ales un guvern socialist în 2019. Din cauza trecutului său conservator, "problema pe care am avut-o a fost că tot personalul medical s-a opus anterior avorturilor, inclusiv în clinicile private", a declarat pentru Euronews Izaskun Fernández Núñez, președinta asociației Femeile Progresiste din La Rioja.

Însă, în urma eforturilor de educare a personalului medical în materie de sănătate sexuală și reproductivă și a deschiderii unei clinici publice specializate în orașul Logroño în noiembrie anul trecut, La Rioja a început să efectueze avorturi pentru prima dată. Anterior, femeile trebuiau să se deplaseze în alte comunități autonome pentru a efectua această procedură, a declarat Fernández Núñez.

În Castilia și León, cinci din nouă provincii nu au raportat niciun avort din 2010.

"Femeile nu pot face acest lucru în provincia lor, chiar dacă ar plăti, chiar dacă ar merge la privat... nici măcar această opțiune nu există", a declarat Nina Infante Castrillo, vicepreședinta Forumului Feminist din Castilla și León.

În pofida intrării în vigoare a noii reforme în luna martie, femeile din regiune au înregistrat puține progrese în ceea ce privește îmbunătățirea accesului la avort, și doar capitala provinciei, Burgos, oferă această procedură într-un spital public, a explicat ea.

La începutul anului, partidul de extremă-dreapta Vox - care face parte din coaliția guvernamentală regională alături de Partidul Popular - a încercat să impună o măsură care ar obliga personalul medical să ofere femeilor care doresc să facă avort opțiunea de a asculta bătăile inimii fătului și de a face o ecografie 4D.

Infante Castrillo consideră că noua reformă este o bună oportunitate de a îmbunătăți situația, dar insistă că aceasta va trebui să vină cu reglementări și îndemnuri din partea guvernului central.

"Încercăm să punem presiune din partea societății civile, dar, în același timp, guvernul trebuie să se asigure că legea este pusă în practică și că nu este încălcată", a declarat ea.

Proteste împotriva avortului

Nu doar în Castilia și León, ci și în alte părți ale Spaniei, "există încă persoane care se roagă în fața clinicilor cu scopul de a împiedica dreptul femeilor la avort și de a încerca să le convingă prin frică sau vinovăție", a semnalat Infante Castrillo.

Între 22 februarie și 2 aprilie anul acesta, grupul pro-viață "40 de zile pentru viață" a convocat protestatari anti-avort pentru a se ruga în fața unor clinici de avort selectate din întreaga țară timp de 40 de zile. Potrivit celor mai recente date oficiale din 2021, 84,3% dintre avorturile din țară au avut loc în clinici private, ceea ce face ca protestatarii pro-viață să poată ținti cu ușurință femeile aflate în drum spre această procedură.

În capitala țării, de exemplu, aproape toate avorturile au loc în clinici private, concertate, care au un acord cu guvernul.

"Este foarte ușor pentru colectivele anti-avort să hărțuiască femeile pentru că știu unde să meargă, mai ales în orașul Madrid, unde există doar șapte clinici autorizate", a declarat pentru Euronews Gemma Candela, de la Comisia pentru Avort din Madrid.

Începând din aprilie, o modificare a codului penal spaniol consideră drept infracțiune obstrucționarea dreptului femeilor la avort, care poate fi acum pedepsită cu până la un an de închisoare. Cu toate acestea, protestatarii pro-viață continuă să hărțuiască și să ia drept țintă femeile din Madrid, iar poliția nu ia nicio măsură pentru a-i îndepărta, spunând că aceștia doar se roagă și nu constituie o amenințare, a declarat Candela.

Grupurile feministe estimează că aproximativ 8.000 de femei care au solicitat avorturi s-au confruntat cu hărțuirea din 2010, iar un raport din 2018 al unei asociații de clinici de avort acreditate, ACAI, a constatat că 89% dintre femeile care au făcut avort s-au simțit hărțuite și că 66% s-au simțit amenințate.

Potrivit asociației, noul regulament trebuie să fie aplicat acum în jurul clinicilor, dar lipsa de specificitate cu privire la câți metri constituie o "zonă sigură" ar putea îngreuna aplicarea legii de către ofițerii de poliție.

La 28 mai, spaniolii vor merge la urne pentru a alege peste 8.000 de consilieri locali și 12 guverne regionale, un scrutin care se așteaptă să pregătească terenul pentru alegerile generale din decembrie. Multe dintre organizațiile feministe și grupurile pentru drepturile femeilor cu care a discutat Euronews se tem că dreptul la avort ar putea fi amenințat în cazul în care partidul de extremă dreapta Vox ar reuși să obțină mai multe locuri și să câștige mai multă influență.

În La Rioja, Fernández Núñez este îngrijorată că guvernul local ar putea lua o turnură conservatoare. "Dacă Partidul Popular revine la guvernare, judecând după ceea ce se întâmplă în comunitățile vecine și după faptul că în toți acești ani guvernul [local] nu a pus în aplicare legea [existentă privind avortul], nu există nicio îndoială că ar desființa serviciile", a spus ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE