Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scrisori de dragoste, vechi de 250 de ani. Epistolele au fost trimise unor marinari francezi răpiți de britanici

Scrisori de dragoste, trimise pe mare acum 250 de ani, au fost deschise pentru prima dată de arheologii francezi. Epistolele sunt adresate unor marinari din Franța care au fost răpiți de britanici în timpul Războiului de Șapte Ani.

Zecile de scrisori au fost trimise de soții și mame care nu mai auziseră nimic de la cei dragi. După sute de ani, un cercetător francez, profesor la Universitatea Cambridge, le-a descoperit în arhivele britanice.

Renaud Morieux, profesor de istorie europeană, Universitatea Cambridge: ”Mi-am dat seama imediat că nu erau scrisori oficiale de la diplomați, aristocrați sau oameni înstăriți, ci scrisori de la oameni de rând. Și atunci, inima a început să-mi bată mai tare. Am înțeles imediat că sunt niște obiecte unice. Fără dar și poate, a fost cea mai puternică emoție pe care am trăit-o până acum ca istoric.”

Scrisorile oferă detalii fascinante despre viețile francezilor de la sfârșitul secolului al 18-lea. Unele dintre ele exprimă dragostea și devotamentul față de soți și logodnici demult dispăruți. 

Într-o altă scrisoare, o mamă chiar își mustră  fiul pentru că nu i-a mai trimis nicio veste. Cercetătorii spun că unii dintre expeditori au murit fără să-i mai fi revăzut pe cei dragi.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE