Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O fată din Epoca Bronzului are propriul avatar și le vorbește vizitatorilor muzeului. Rămășițele ei au fost descoperite acum 100 de ani

Muzeul Național din Copenhaga expune un personaj din Epoca de Bronz, care le vorbește vizitatorilor dintr-un ecran. Pe baza rămășițelor descoperite de arheologi, o echipă de artiști 3D a reușit să creeze avatarul fetei din satul Egtved, care a trăit până la finalul anului 1370, înainte de Hristos.

„Bună! Sunt eu, fata din Egtved. Oare ai auzit de mine? Poți să vezi ce a mai rămas din mine în acel sicriu. Rămășițele mele sunt așezate pe o piele de vacă moale. Corpul meu poate că a dispărut, dar părul, dinții și unghiile mele au rămas,” le vorbește fata nordică din Egtved zilnic vizitatorilor.

Lângă sicriul cu rămășițele fetei, chipul ei apare într-un ecran și începe să-și spună povestea. Descoperirea a fost făcută acum 100 de ani, într-un sat din Danemarca.

Avatarul este creat în varianta 2D

„În mod normal, într-un muzeu citești un text scurt. Ne-am dorit ca vizitatorii noștri să afle mai multe despre fata din Egtved (n.red. sat din regiunea Syddanmark). Are o mare importanță în Danemarca, unde este considerată o comoară națională. Sunt detalii despre ea pe care le cunoaștem, dar oasele ei n-au fost bine conservate. Așadar avem părul și dinții, o mică parte din creier și urmele lăsate de corpul ei în sicriu. Putem să stabilim înălțimea ei, vârsta la care a murit, undeva între 16 și 18 ani, dar nu știm de ce a murit. Știm ce păr avea și cum era tunsă, dar trebuie să intuim celelalte detalii,” a explicat Mette Boritz, managerul expoziției, Muzeul Național din Copenhaga.

Cercetătorii muzeului au creat avatarul în varianta 2D, cu ajutorul artiștilor pasionați de tehnologia modernă. Coordonatul proiectului, însă, plănuiește să ducă personajul într-o realitate virtuală, în care să interacționeze cu vizitatorii prin căștile VR.

„Am încercat să păstram cumva acuratețea istorică, dar fata trebuia să fie plăcută privitorului modern și am găsit o cale de mijloc să o facem plăcută la vedere și corectă la nivel de detaliu,” a explicat Dagmara Kaczmarek, artist 3D.  

„Când o vizitezi începe să fluiere și îți atrage atenția. Este foarte precisă și se întâmplă pentru prima oară să o vezi astfel, cum am văzut-o noi, când i-am dat viață avatarului. Ne străduim să o transformăm în realitate virtuală, pentru că acum o vedem pe un ecran 2D. Casca VR ne apropie de ideea de mașină a timpului. Dacă transformăm fata în VR va fi minunat. Încercăm să facem asta,” a declarat Berfin Gurini, manager de proiect.

Fata nordică din Egtved le vorbește vizitatorilor zilnic, prin avatarul ei, în timpul programului Muzeului Național din Copenhaga.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE